Žluté listy okurek už nebudou problém, poradí si s nimi mléko

Úspěch při pěstování okurek v podstatě spočívá v pečlivých pěstitelských postupech ve spojení s inovativními, ale jednoduchými domácími prostředky.

Žluté listy okurek už nebudou problém, poradí si s nimi běžné mléko i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Okurky pocházejí z jižní Asie a pěstují se již nejméně 3 000 let. Patří do čeledi okurkovitých (Cucurbitaceae), kam se podle webu NašeZahrada  řadí také melouny a dýně. Tyto rostliny jsou ovšem mimořádně citlivé na podmínky pěstování, což se názorně odráží na zdravotním stavu jejich listů. Ale málokdo ví, že žloutnutí listů, které je častým problémem mnoha zahrádkářů, lze účinně léčit překvapivě jednoduchým domácím prostředkem: mlékem.

Proč listy okurek žloutnou

Žluté listy na této oblíbené zelenině obvykle signalizují některé základní problémy – nejčastěji je způsobuje sucho, škůdci, choroby nebo nedostatek živin. Listy okurek totiž fungují podle mých zkušeností tak trochu podobně jako lidská kůže a svým vzhledem jednoduše ukazují zdravotní stav svých zelených majitelů. Je však třeba se dívat také na to, jakým způsobem ke žloutnutí dochází. Například rovnoměrně žluté listy mohou naznačovat celkový nedostatek živin, zatímco listy se žlutými skvrnami obvykle ukazují na napadení škůdci nebo houbové infekce.

Prvním krokem při řešení žloutnutí listů okurek je podle webu MagazínDoma přesná diagnostika příčiny. Například přemokření může vést k hnilobě kořenů, která zhoršuje schopnost rostliny přijímat živiny a následně způsobuje žloutnutí listů. Naopak nedostatečné zavlažování může rostlinu stresovat, což rovněž vede ke žloutnutí listů. Pokud si však nejste důvodem jistí, vsaďte na univerzální řešení – mléko.

Plody a květy okurek

Aby měly okurky mnoho poupat: Pomocnou ruku podá dusičnan a močovina

Mléko: překvapivý lék na žluté listy

Účinnost mléka se přisuzuje obsahu laktoferinu, který má protiplísňové účinky a dokáže zároveň působit jako listová výživa. Příprava mléčného postřiku pro okurky je snadná.

  • Smíchejte 1 litr mléka s 10 litry vody. Toto zředění je zásadní, aby se mléko při vystavení slunci nestalo prostředím pro růst nežádoucích patogenů.
  • Přidejte asi 30 kapek jódu. Jód působí jako přírodní antiseptikum a posiluje vlastnosti mléka v boji proti nemocem.
Pokud chcete své okurky právně vyživit, nemusíte kupovat drahá hnojiva v obchodě. Skvěle vám pomůže třeba i popel. iZdroj fotografie: Freepik
Pokud chcete své okurky právně vyživit, nemusíte kupovat drahá hnojiva v obchodě. Skvěle vám pomůže třeba i popel.

Směs důkladně nastříkejte na postižené listy okurek

Aplikaci opakujte podle potřeby jednou za 3-5 dní. Uvidíte, že problémy velmi brzy zmizí (při aplikaci ve skleníku však počítejte s nepříjemným zápachem – za větší úrodu okurek to ale stojí). Mezi další oblíbené recepty redakce Chalupáři-Zahrádkáři patří i hnojivo z chleba.

Návod na správné zaštipování okurek krok za krokem

Jaké jsou vaše triky na šetření prostoru při pěstování okurek?

Diskuze Vstoupit do diskuze
108 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články