Obří a sladkou červenou řepu může mít každý, chce to použít trochu soli

Nebojte se letos řepu trochu posolit. Pokud to uděláte správně, můžete se těšit na opravdu velkou úrodu, kterou rozhodně nic nezastíní.

Řepa vydrží klidně celý rok, vyplatí se ji skladovat v bedně s pískem i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Pravidelná konzumace červené řepy je nesmírně zdravá pro lidský organismus. Díky vysokému obsahu sodíku, draslíku, vápníku a hořčíku, ale také vitamínu B a C a kyseliny listové je opravdovou superpotravinou, která pomáhá léčit kdejaké nemoci. Velmi pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární systém a tvorbu červených krvinek, zpevňuje stěny vlásečnic a zabraňuje kornatění cév, podporuje ale také dobrý zrak či rekonvalescenci po borelióze.

Co všechno umí červená řepa

Kromě toho má však tato zelenina i močopudné účinky a vyplavuje sůl z těla. O svou velmi pozitivní zkušenost se podělila i naše čtenářka, paní Klára M. ze Vsetína: Červené řepě jsem přišla na chuť až v dospělosti, nyní si ale dávám každý den alespoň deci šťávy a vidím, jak moc mi pomáhá. Často jsem trpěla na zácpy a bolavý žaludek, s tím je ale konec.“

Hodnotné přírodní hnojivo

Řepa má ale blahodárný vliv i na rostliny. Jak jsme již na Chalupáři-Zahradníci informovali dříve, řepové hnojivo je skvělé pro růže. Ale i orchideje se za něj podle webu Poofi odvděčí zdravým vzhledem. Příprava je jednoduchá. Řepu povařte v neosolené vodě a nechte opravdu dobře vychladnout.

Poté tento odvar přelijte do rozprašovače a listy jím postříkejte. Je to velmi účinná metoda, jak ochránit rostlinu před škůdci a podpořit její růst. Listy poté otřete dosucha. Malým množstvím ještě zalijte kořeny orchideje. Tuto proceduru opakujte jednou měsíčně. K perfektnímu kvetení orchidejí napomůže ale i čerstvý vzduch a dostatek vlhkosti, jak již web Chalupáři-Zahradníci radil již dříve.

Červená řepa vydrží až do léta: S šikovným postupem se dá skladovat i v bytě. Hniloba, vysychání a ztráta chuti se jí vyhnou obloukem

Aby byla řepa obří

Aby vám tato zelenina dorostla do opravdu úctyhodných rozměrů a jako bonus byla také báječně chutná a šťavnatá, musíte ji na záhonku správně podpořit. Pomůže vám docela obyčejná sůl. Je to proto, že ve správném množství rostliny tak trochu vystresuje, na což ony reagují právě větším růstem a vyšší sladkostí, jak uvádí web JakPěstovat.

Ideální dobu k vykopání řepy prozradí čas pod půdou i velikost listů iZdroj fotografie: Depositphotos
Ideální dobu k vykopání řepy prozradí čas pod půdou i velikost listů

Stačí si jen připravit zálivku z 10 litrů vody a 1 lžíce soli (množství uzpůsobte velikosti svého záhonu). Její aplikaci opakujte jednou za tři týdny až do období sklizně. Uvidíte, že letos se vám úroda opravdu nadprůměrně vydaří.

Jaké hnojivo pro výživu řepy používáte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
114 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články