Špína z utěrek zmizí cobydup, ideální kombinaci pro čištění je sůl a bělidlo

Praní utěrek může být náročným úkolem, zejména pokud jde o odolné skvrny a nahromaděnou špínu. Naštěstí existují triky.

Staré utěrky i Zdroj fotografie: Zdroj fotografie: דוד שי / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Uspořit v domácnosti se dá mnoha způsoby. A leckdy jenom to, že vrátíte život něčemu, co už na první pohled právě vábně nevypadá. Například staré utěrky, plné zdánlivě neodstranitelných skvrn a fleků, mohou zase prokouknout. Stačí si vzít k ruce dva účinné prostředky, které zcela jistě najdete i ve své domácnosti, jak píše web MagazínDoma.

Proč sůl a bělidlo fungují tak dobře dohromady?

Sůl a bělidlo jsou samy o sobě silné čisticí prostředky, ale společně si poradí i s těmi nejodolnějšími skvrnami a špínou. Sůl totiž působí jako mírné abrazivo, které pomáhá zvedat a odstraňovat částečky nečistot, zatímco bělidlo funguje jako silný dezinfekční prostředek, který ničí choroboplodné zárodky a rozkládá organické skvrny opravdu rychle účinně. Společně vytvářejí synergický účinek, díky němuž je podle webu iRecept čištění účinnější.

Jak oživit špinavé kuchyňské utěrky

Potřebujete 2 polévkové lžíce soli a 3 polévkové lžíce bělidla na bázi kyslíku (najdete ho v obchodech jako odstraňovač skvrn). Naplňte misku teplou vodou, přidejte sůl a bělidlo a roztok míchejte, dokud se vše zcela nerozpustí. Přidejte utěrky a zajistěte, aby byly zcela ponořené (v případě potřeby je zatižte třeba talířkem). Nechte je namočené, dokud voda zcela nevychladne. Tento proces namáčení pomáhá rozpustit mastnotu a uvolnit i odolné skvrny usazené hluboko ve vláknech tkaniny.

Vyčištění utěrek sodou a octem

Kuchyňské utěrky budou bílé jako sníh, pomůže k tomu obyčejný olej

Po namočení utěrky opláchněte pod tekoucí vodou, abyste odstranili veškerou zbývající mastnotu a nečistoty. Pokud některé skvrny přetrvávají, pak celý proces namáčení zopakujte (ovšem s čerstvým roztokem). Nakonec utěrky vyperte v pračce jako obvykle.

Aby vaše utěrky vypadaly zase jako nové, nemusíte se uchylovat k drahé chemii. Velkou službu vám udělá i mikrovlnka. iZdroj fotografie: Depositphotos
Aby vaše utěrky vypadaly zase jako nové, nemusíte se uchylovat k drahé chemii. Velkou službu vám udělá i sůl a bělidlo.

Použití jedlé sody a octa

Kromě soli a bělidla se k čištění odolných skvrn na utěrkách výborně hodí také jedlá soda a ocet. Textil jednoduše položte na rovnou plochu, na skvrny nasypte velké množství jedlé sody a nechte několik minut působit. Na jedlou sodu poté nalijte bílý ocet – vzniklý šumivý efekt pomůže veškeré nečistoty opravdu rychle uvolnit a odstranit. Nakonec utěrky vyperte stejně jako v předchozím případě. Chcete mít i bílé ručníky? Pak vsaďte na hotelový trik – funguje i na ty zažloutlé, jak už Chalupáři-Zahrádkáři vyzkoušeli.

Jak s odolnými nečistotami na utěrkách bojujete vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
104 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články