Už žádné broušení nožů, stačí je jen na chvilku ponořit do vody

Namáčení nožů ve slané vodě sice nenahradí potřebu pravidelného broušení, ale slouží jako účinná prevence, která udrží ostrost o něco déle.

Už žádné broušení nožů, stačí je ponořit do vody i Zdroj fotografie: Simon A. Eugster / Creative Commons / Attribution 3.0
                   

Ostré nože jsou základem každé dobře fungující kuchyně, jak píše web AAzdraví. Aby i ty vaše dokázaly nakrájet absolutně cokoliv (od pečiva až po tvrdou zeleninu), musíte jim věnovat náležitou péči. Dobrou službu vám přitom může udělat třeba voda se solí.

Ostření nožů ve slané vodě

Metoda ostření nožů prostřednictvím slané vody je technika, která si získala popularitu zejména na různých internetových platformách. Tato metoda spočívá v namáčení nože do solného roztoku, který pomáhá udržovat jeho ostří. Je ovšem nutné si uvědomit, že se jedná spíše o udržovací techniku než o primární metodu broušení tupých nástrojů. Jak na to?

  • Rozpusťte 2 polévkové lžíce soli v 1 litru vody.
  • Vložte nůž do hotového roztoku asi na 25 minut.
  • Po namočení ho opláchněte čistou vodou.

Brousek už nebude potřeba, nůž nabrousíte i za pomocí keramického talíře

Výhody metody slané vody

A proč vytvářet solný roztok místo toho, abyste do ruky vzali jednoduše brousek? Výhod tohoto postupu je hned několik a rozhodně se vyplatí s nimi seznámit.

  • Prodlužuje ostrost: Tato metoda pomáhá udržet nůž ostrý po delší dobu.
  • Snadná údržba: Jedná se o jednoduchý postup, který nevyžaduje specializované dovednosti ani nástroje.
Pro záplavu barevných a velkých květ petúnií toho není třeba dělat mnoho. Někdy třeba stačí jen malá špetička soli. iZdroj fotografie: Freepik
Metoda udržování ostrosti nožů ve slané vodě nabízí fascinující alternativu k tradičním technikám broušení. A je opravdu rychlá.

Použití brusného kamene

Brusné kameny jsou základem údržby nožů. Dodávají se v různých zrnitostech a v závislosti na typu se mohou používat s vodou nebo olejem. A pokud je už váš nůž opravdu tupý, pak se bez tohoto nástroje neobejdete (lze ho samozřejmě nahradit i brouskem, ale není to ono).

  • V závislosti na typu kamene jej namočte do vody nebo na něj naneste tenkou vrstvu oleje.
  • Nůž držte v úhlu 15 stupňů a přetáhněte jej přes kámen od paty ke špičce. Opakujte několikrát (pro ty japonské a filetovací se hodí spíše 15-20, jak uvádí web FajnTipy.
  • Pomocí kamene s jemnější zrnitostí vyleštěte ostří a odstraňte případné otřepy.

Jak vidíte, nic na tom není a zvládne to úplně každý. Chalupáři-Zahrádkáři také poradili, jak k broušení tohoto nezbytného pomocníka použít obyčejný hrnek.

Vše o broušení nožů, co potřebujete znát

Jaké jsou vaše osvědčené triky pro broušení nožů?

Diskuze Vstoupit do diskuze
111 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články