Namáčení nožů ve slané vodě sice nenahradí potřebu pravidelného broušení, ale slouží jako účinná prevence, která udrží ostrost o něco déle.
Ostré nože jsou základem každé dobře fungující kuchyně, jak píše web AAzdraví. Aby i ty vaše dokázaly nakrájet absolutně cokoliv (od pečiva až po tvrdou zeleninu), musíte jim věnovat náležitou péči. Dobrou službu vám přitom může udělat třeba voda se solí.
Ostření nožů ve slané vodě
Metoda ostření nožů prostřednictvím slané vody je technika, která si získala popularitu zejména na různých internetových platformách. Tato metoda spočívá v namáčení nože do solného roztoku, který pomáhá udržovat jeho ostří. Je ovšem nutné si uvědomit, že se jedná spíše o udržovací techniku než o primární metodu broušení tupých nástrojů. Jak na to?
- Rozpusťte 2 polévkové lžíce soli v 1 litru vody.
- Vložte nůž do hotového roztoku asi na 25 minut.
- Po namočení ho opláchněte čistou vodou.
Výhody metody slané vody
A proč vytvářet solný roztok místo toho, abyste do ruky vzali jednoduše brousek? Výhod tohoto postupu je hned několik a rozhodně se vyplatí s nimi seznámit.
- Prodlužuje ostrost: Tato metoda pomáhá udržet nůž ostrý po delší dobu.
- Snadná údržba: Jedná se o jednoduchý postup, který nevyžaduje specializované dovednosti ani nástroje.
Použití brusného kamene
Brusné kameny jsou základem údržby nožů. Dodávají se v různých zrnitostech a v závislosti na typu se mohou používat s vodou nebo olejem. A pokud je už váš nůž opravdu tupý, pak se bez tohoto nástroje neobejdete (lze ho samozřejmě nahradit i brouskem, ale není to ono).
- V závislosti na typu kamene jej namočte do vody nebo na něj naneste tenkou vrstvu oleje.
- Nůž držte v úhlu 15 stupňů a přetáhněte jej přes kámen od paty ke špičce. Opakujte několikrát (pro ty japonské a filetovací se hodí spíše 15-20, jak uvádí web FajnTipy.
- Pomocí kamene s jemnější zrnitostí vyleštěte ostří a odstraňte případné otřepy.
Jak vidíte, nic na tom není a zvládne to úplně každý. Chalupáři-Zahrádkáři také poradili, jak k broušení tohoto nezbytného pomocníka použít obyčejný hrnek.