Broušení nožů a nůžek je hračka, dědečkům k tomu stačil obyčejný hrnek

Pokud nemáte po ruce brousek na nože, můžete svým kuchyňským pomocníkům snadno vrátit ostrost i tím, co najdete doma.

Kuchyňské nože budou opět ostré, o vše se postará obyčejný smirkový papír i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Broušení nožů a nůžek nemusí být nákladné ani technicky náročné. Jak nám dokázali naši dědečkové, někdy může být klíčem k obnovení perfektního ostří třeba i obyčejný keramický hrnek, jak radí web iReceptář, který stejný postup doporučuje i pro nůžky.

Metoda keramického hrnku

Dno mnoha keramických hrnků, kde se již glazura opotřebovala a odhalila hrubý keramický materiál, je vynikajícím povrchem pro broušení ostří nožů. Tento neglazovaný kroužek totiž může fungovat podobně jako brusný kámen. A co víc – některé hrnky ho mají záměrně (jde hlavně o ty staršího typu). Jak postupovat při broušení? Je to snadné. Nejprve se ujistěte se, že jsou hrnek i nůž čisté, aby se na ostří nepřenášely nečistoty.

Poté jednoduše podržte nůž v úhlu 10-20 stupňů vzhledem k povrchu hrnku. Jemným tlakem přejíždějte jeho ostřím po drsném povrchu hrnku od základny nože ke špičce. Tento postup opakujte asi 5 až 10krát na každé straně čepele. Nakonec pečlivě zkontrolujte ostrost nože a v případě potřeby vše opakujte, dokud nedosáhnete požadované úrovně ostrosti. A podobně je možné podle návodu z webu iPrima použít dno keramického nebo kovového hrnce.

Nabruste nůžky za 60 vteřin, budou stříhat jako nově koupené. Pomůže vám alobal i obyčejná sklenice od okurek

Další tipy na broušení nožů v domácnosti

Kromě keramického hrnku lze využít i další předměty z domácnosti, které vám pomohou udržet ostří dokonale ostré:

  • Skleněná láhev: Může sloužit k podobnému účelu jako keramický hrnek – nůž opět brousíme o dno.
  • Smirkový papír: Použít lze i jemný smirkový papír. Upevněte ho na rovnou plochu a použijte stejně jako brusný kámen.
  • Kožený řemen: Po nabroušení můžete ostří zjemnit přejetím po starém koženém řemenu, podobně jako u holiče.
Pokud máte doma hrnek po babičce, vyřešíte jeden velký problém iZdroj fotografie: Depositphotos
Keramický hrnek je pro broušení nožů jako stvořený – musí však mít správné dno

A ještě jedna rada na závěr – nože myjte ručně teplou vodou s jemným mycím prostředkem a ihned je osušte, abyste zabránili korozi. Myčka je může poškodit. Vyzkoušet můžete i návod na rychlé nabroušení starého struhadla, o kterém Chalupáři-Zahrádkáři také psali.

Vše o broušení nožů, co potřebujete znát

Jaké jsou vaše osvědčené triky pro broušení nožů?

Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články