Aby byla letos úroda vašich okurek maximální, musíte je správně vyživit. Pomůže vám hnojivo z docela obyčejné hořčice.
Okurky patří do čeledi tykvovitých (Cucurbitaceae), kam patří melouny, dýně a tykve. Okurky pocházejí z jižní Asie a pěstují se již nejméně 3 000 let, ale jejich divocí předkové rostli nejprve v Indii. Jsou tvořeny převážně vodou (asi 95 %), takže jsou mimořádně hydratační. Jsou také známé svým rychlým růstem v příznivých podmínkách, některé odrůdy jsou připraveny ke sklizni již do 50 dnů po zasazení, jak píše web Blíže k přírodě.
Co byste měli vědět o okurkách
Z botanického hlediska se okurky řadí mezi ovoce, protože obsahují semena a vyvíjejí se z květu. V kulinářském kontextu jsou však běžně vnímány a používány jako zelenina, jak píše web NašeZahrada. Okurky obsahují antioxidanty, včetně flavonoidů a tříslovin, které mohou zabránit hromadění škodlivých volných radikálů, a nabízejí tak různé zdraví prospěšné účinky.
Okurky pohnojí hořčice a kopřivy
Pokud této zelenině potřebujete dodat tu správnou výživu, nebojte se sáhnout do domácích zdrojů. Připravte si kopřivovou jíchu, tu však na závěr vylepšete hořčicí. Vyplatí se to. Jak na to? Je to snadné. Nejdříve nasekejte kopřivy a naplňte s nimi kbelík asi do poloviny (nesmí být kovový, probíhající oxidace by v hnojivu zničila část živin.
Poté kopřivy zalijte vodou a nechte cca 14 dní odpočívat. Každý den jíchu dobře promíchejte (a poté ji zakryjte poklopem kvůli zápachu) a pozorujte ji. Jakmile se na povrchu přestane tvořit pěna, je hotovo. Nyní ji přeceďte a na každý litr tekutiny přidejte lžičku hořčičného prášku. Vše nakonec nařeďte v poměru 1:10 a máte perfektní hnojivo pro okurky, které můžete používat každý týden až do konce sezóny. A jako další osvědčené (a přitom opravdu levné) hnojivo se hodí i fermentovaná tráva, jak už Chalupáři-Zahrádkáři doporučovali.
Další tipy pro zvýšení výnosů okurek
Pro ředění použijte vodu o teplotě okolí. Nechte ji ohřát na slunci nebo ve skleníku, aby nedošlo k šoku kořenů rostlin. Přírodní vlastnosti této směsi nejen vyživují, ale také zlepšují celkový zdravotní stav rostlin a zvyšují jejich odolnost vůči chorobám a škůdcům. A v případě potíží posypte rostliny jedlou sodou, jak už Chalupáři-Zahrádkáři psali. Ta může pomoci při zvládání houbových chorob a díky obsahu sodíku poskytuje i mírný zdroj výživy.