Netýkavka a zlatobýl: Mít na zahradě tyto rostliny je risk, hrozí pokuta v řádech milionů korun

Zahrádkáři by měli pravidelně kontrolovat své zahrady, zda se na nich nevyskytují invazní rostliny. Jinak jim může hrozit pokuta.

Netýkavka a zlatobýl: Mít na zahradě tyto rostliny je risk, hrozí pokuta i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Zahradnické nadšence často přitahuje kouzlo exotických rostlin a touží obohatit své zelené útočiště o něco neobvyklého. Není však všechno zlato, co se třpytí, a v případě netýkavky žláznaté (Impatiens glandulifera) a zlatobýlu kanadského (Solidago canadensis) mohou být následky takového botanického požitkářství vážné. Tyto invazní druhy totiž nepředstavují jen hrozbu pro místní ekosystémy, ale také riziko vysokých pokut pro ty, kteří je (vědomě či nevědomě) ukrývají na svých zahradách.

Co jsou invazní druhy rostlin?

Invazní druhy rostlin jsou takové, které nejsou v dané oblasti původní a byly do ní zavlečeny (často neúmyslně) lidskou činností. Tyto rostliny se umí agresivně šířit, vytlačovat původní flóru a narušovat celé ekosystémy. Jejich přítomnost může vést k vytlačení původních rostlin a živočichů a zásadně změnit životní prostředí. Mnohé invazní druhy jsou navíc toxické a mohou vyvolávat alergické reakce, jak informuje web Deník.

Pokuta 2 miliony korun: Bolševník a netýkavka na zahradu nepatří

Pokuta 2 miliony korun: Bolševník a netýkavka na zahradě nemají co dělat

Bolševník velkolepý iZdroj fotografie: Piqsels
Bolševník velkolepý je patří mezi nejinvazivnější druhy plevele

Nechvalně známý bolševník

Mezi nejznámější invazní rostliny patří bolševník velkolepý (Heracleum mantegazzianum). Tato kolosální rostlina může dorůst výšky větší než člověk a dosahuje až 5 metrů. Její rozlehlý korunový zástin a mohutný kořenový systém dokáže zdecimovat okolní vegetaci a zanechává za sebou pustou krajinu, které se vyhýbá i hmyz. Navíc je i vysoce toxický; pouhý kontakt s její šťávou může způsobit vážné popáleniny kůže a dlouhotrvající jizvy.

Netýkavka: himálajský vetřelec

Netýkavka je klamně krásná rostlina, která může dorůst až do výšky 3 metrů. Pochází z Himálaje a daří se jí ve vlhkém prostředí, zejména na březích řek. Ovšem i když se její jemné růžové květy mohou zdát okouzlující, netýkavka je nemilosrdný konkurent. Může zhoršovat záplavy tím, že ucpává koryta řek, což zase může způsobit, že se voda snadněji vylévá z břehů. Rychlý růst a šíření této rostliny může vést k vytváření monokultur, které účinně potlačují původní druhy a snižují biologickou rozmanitost.

Máte septik či žumpu?

I žumpa má svá pravidla: Pokuta až 20 000 Kč aneb jak se jí vyhnout

bolševník velkolepý iZdroj fotografie: Pixabay
Za bolševník na zahradě vám hrozí pěkně vysoká pokuta

Zlatobýl: Zlatá hrozba

Zlatobýl kanadský dorůstá skromnější výšky kolem 1,5 metru, jak píše Wikipedie, ale jeho dopad je neméně významný. Tato rostlina má mohutný kořenový systém, který dokáže vytlačit původní rostliny a monopolizovat si zdroje a prostor. Její jasně žluté květy jsou sice vizuálně přitažlivé, ale produkují také velké množství pylu, který může u citlivých jedinců vyvolat alergické reakce.

České bankovky iZdroj fotografie: Piqsels
Zahrádkáři hrají zásadní roli v prevenci šíření invazních druhů. Prvním krokem je uvědomit si, jaké rostliny do svých zahrad zavádějí.

Pokud kteroukoliv z těchto rostlin na zahradě máte, měli byste se jí urychleně zbavit. V opačném případě vám totiž hroz velmi nepříjemná pokuta, která se může v extrémním případě vyšplhat i k milionům. I pár tisíc (což je hodnota nejčastěji udělovaných pokut v tomto směru) však může být pro vaši peněženku nepříjemných. Tak raději nic neriskujte a urychleně vytáhněte do boje. Mimochodem – pokutu můžete dostat i za čištění zahrady ohněm, jak už Chalupáři-Zahrádkáři informovali.

Seznamte se s různými druhy invazivních rostlin u nás

Jak proti odolným a nebezpečným plevelům na zahrádce bojujete vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
135 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články