Co s úrodou rajčat: Díky konzervování vydrží čerstvá několik měsíců

Naučte se zavařovat rajčata jako profesionálové. Pokud vsadíte na osvědčený postup našich babiček, pak zaručeně nešlápnete vedle.

Jak na nakládaná rajčata – famózní chuť není omezena velikostí sklenice i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Když nás letní slunce láká ven a převládá kouzlo volného času, poslední věc, kterou by chtěl někdo dělat, je trávit příliš mnoho hodin u sporáku. Nebojte se, existuje způsob konzervace rajčat, který vás nebude stát téměř žádné úsilí. Podle webu iRecept stačí jen vsadit na správný postup.

Postup přípravy rajčat

Začněte s kvalitními, zralými rajčaty. Důkladně je omyjte a nechte okapat. Množství, které použijete, bude záviset na vašich potřebách; v tomto receptu není třeba přesného odměřování. Po omytí rajčata rozpulte nebo rozčtvrťte. Rozčtvrcení rajčat se osvědčuje zejména při jejich balení do sklenic.

Pečlivě odřízněte zbytky stopek a zajistěte, aby rajčata neměla žádné tvrdé části. Sklenice, které hodláte použít ke zavařování, musí být pečlivě vyčištěné (vyzkoušet můžete třeba ultrarychlý způsob sterilizace podle návodu redakce Chalupáři-Zahrádkáři). Pro lepší sterilizaci je můžete předehřát v troubě (víčka pak vždy povařte zvlášť v horké vodě). Umístěte umyté sklenice dnem vzhůru na plech a vložte ho do předehřáté trouby. Po několika minutách horké sklenice opatrně vyjměte a dávejte pozor, abyste se nepopálili.

Jak používat dubové listy při zavařování okurek

Co s úrodou okurek: Nakládané okurky vydrží až dva roky

Plnění sklenic rajčaty

Jakmile sklenice vychladnou, můžete je naplnit připravenými rajčaty. Neváhejte jemně přitlačit, aby se do každé sklenice vešlo více plodů. Abyste zachovali čisté a suché okraje, použijte při plnění nálevku. Uspořádejte rajčata řeznou stranou dolů (ta menší můžete však klidně sterilovat vcelku). Před uzavřením otřete okraje sklenic.

Je pozoruhodné, že tento způsob konzervace nevyžaduje žádný slaný nálev, koření ani další přísady. Krása spočívá v jednoduchosti, která umožňuje vyniknout přirozené chuti rajčat, jak píše webu ČeskéStavby. A o tu jde přece především.

Hrozba jménem černé mušky: Rajčata před nimi ochrání jablečný ocet

Hrozba jménem černé mušky: Rajčata ochrání jablečný ocet

Abyste si mohli užít chuť rajčat se vším všudy i uprostřed zimy, zavařte je. Proces sterilace je snadný a zachová v nich většinu chuti. iZdroj fotografie: Depositphotos
Abyste si mohli užít chuť rajčat se vším všudy i uprostřed zimy, zavařte je. Proces sterilace je snadný a zachová v nich většinu chuti.

Proces sterilace rajčat

Pro zachování čerstvosti a trvanlivosti konzervovaných rajčat je nezbytná sterilace. Uzavřené sklenice vložte do velkého hrnce a zalijte je vodou. Voda by měla sahat přibližně do poloviny sklenice. Vodu postupně zahřívejte, dokud nedosáhne teploty 90 °C. Tuto teplotu udržujte po dobu 30 minut. Tento jednoduchý krok zajistí bezpečnost a prodloužení trvanlivosti zavařených rajčat opravdu spolehlivě.

Zkuste si ze zelených rajčat vyrobit luxusní zavařený salátek na zimu

Jak uchováváte rajčata na zimu vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
71 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články