Už žádní hlodavci na zahradě, nesnesou zápach vršků rajčat

Zelené části rajčat, které běžně vyhazujete, se mohou stát na zahradě skvělým pomocníkem. Umí totiž bojovat s hlodavci.

Už žádní hlodavci na zahradě, nesnesou zápach fermentovaných vršků rajčat i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Rajčata jsou proslulá svou výživnou hodnotou, a to nejen díky svým šťavnatým červeným plodům, které produkují. Jejich zelené jsou plné vitaminů a minerálních látek, které mohou vaší zahradě prospět mnoha způsoby, jak píše web BrooklynBotanicGarden.

Hnojivo a postřik ze zelených částí listů rajčat

Přítomné antioxidanty především pomáhají chránit rostliny před oxidačním stresem, zlepšují jejich celkový zdravotní stav a zvyšují jejich schopnost odolávat škůdcům a chorobám. Z dalších živin jsou podle stránek David´sGardenSeeds nejdůležitější tyto dvě:

  • Draslík: Draslík je nezbytnou živinou pro růst rostlin a má zásadní význam pro vývoj květů a plodů. Posiluje také rostliny a zvyšuje jejich odolnost vůči stresovým faktorům souvisejícím s prostředím, ve kterém rostou.
  • Beta-karoten: Tato sloučenina je prekurzorem vitaminu A a může podpořit růst rostlin a fotosyntézu, čímž podporuje svěží a zdravé listy.

Co mají společného citron, alobal a vratič? Pokud je společně použijete správně, vyženou všechny myši i hnízda

Pokud vám na zahradě dělají těžkou hlavu hlodavci, zbavte se jich. Pomohou vám zelené části rajčat, které běžně vyhazujete. iZdroj fotografie: Freepik
Pokud vám na zahradě dělají těžkou hlavu hlodavci, zbavte se jich. Pomohou vám zelené části rajčat, které běžně vyhazujete.

Ovšem nesmíme zapomenout ani na aromatické látky. Díky tomu může správně připravená fermentovaná zálivka nejen podpořit zdravý růst zahrady, ale také z ní vyhnat škůdce – konkrétně hlodavce, kteří rajčata opravdu nemusí.

Jak na přípravu postřiku

Zálistky a nepotřebné vršky rajčat jednoduše zalijte vodou a nechte po pokličkou 10 až 14 dní kvasit. Směs začne zapáchat, ale jakmile se tato nepříjemná vlastnost zmírní, víte, že je hotovo. Pak už jen stačí jeden díl směsi naředit pěti díly vody a použít.

jak se zbavit myší

Domácí odpuzovač myší ve spreji: Mátu peprnou nemohou ani cítit

jak na myši octem iZdroj fotografie: Pixabay
Myši se vaší zahradě raději obloukem vyhnou, pokud vsadíte na rajčata

Postřik buď nastříkejte na místa, odkud chcete protivné hlodavce vyhnat, anebo ho ve větším množství nalijte přímo do jejich nor. Při použití jako hnojiva pak zvolte ředění 1:10. Proti hlodavcům tuto tekutinu aplikujte každých 4 až 5 dní, jako hnojivo každé dva týdny. Uvidíte, jak skvěle vaší zahradě prospěje. Mezi další osvědčené triky redakce Chalupáři-Zahrádkáři patří i použití skořice nebo třeba zubní pasty.

Jak svou zahradu chráníte před hlodavci vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
65 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články