Šneci i slimáci opustí zahradu na dlouhou dobu: Účinným pomocníkem jsou vaječné skořápky

Většina z nás vaječné skořápky automaticky hází do odpadkového koše. Možná je však vezmete na milost, až zjistíte, s jakými potížemi mohou pomoci.

Šneci i slimáci opustí zahradu: Účinným pomocníkem jsou vaječné skořápky i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Vajíčka jsou plná bílkovin a jiných prospěšných látek. Pro většinu z nás jsou běžnou součástí jídelníčku, a tak o vaječné skořápky nebývá v kuchyni nouze. Je však škoda je bez rozmyslu házet do koše. Obsahují totiž také mnoho prospěšných látek, jejichž vlastnosti můžete využít jak v zahradničení, tak v péči o zdraví.

V zahradě jako hnojivo a proti slimákům

Vaječné skořápky jsou podle informací z webu McGill bohatým zdrojem minerálních látek, vápníku, hořčíku, železa a vitamínů. Rostlinám tak dodávají potřebné živiny, zlepšují kvalitu půdy a udržují je v dobré kondici. Nadrcené skořápky zapracujte do hlíny a zalijte. Tuto vápníkovou kůru budou milovat jak okrasné květiny v truhlících, tak plodová zelenina na vašem záhonu (skvěle vám pomohou například při péči o rajčata, jak už Chalupáři-Zahrádkáři radili). Přebytečné skořápky pak vyhoďte na kompost.

Babiččina účinná metoda jak si poradit se škůdci v zelí: Zlatá rada, bez chemie, za pár korun

Už žádní slimáci na zahradě: Stačí použít měď a na záhon už nepáchnou iZdroj fotografie: Freepik
Už žádní slimáci na zahradě: Stačí použít skořápky a na záhon už nepáchnou.

Skořápky jsou také výbornou bariérou proti otravným slimákům. Pokud na zahradě řešíte tento problém, nasypte rozdrcené skořápky okolo záhonků, jak radí TheGuardian. Pro slimáky a šneky jsou hrany skořápek příliš ostré, a tak se ani nebudou pokoušet skořápkovou horu překonat.

Pro silné kosti

Skořápky jsou podle některých odborníků skvělým doplňkem stravy. Nemůžete je však jíst jen tak, to byste si mohli ublížit. Nejprve skořápky důkladně omyjte a pak je nasypte na plech. Pečte 10–15 minut na 180 °C. Zbavíte se tak případných bakterií a skořápky zkřehnou. Po vytažení z trouby je můžete v hmoždíři nebo mixéru rozdrtit na jemný prášek.

Prádlo bude zářivě bílé, dopomohou mu k tomu levné tabletky Aspirinu

Aspirin je lékem i pro rostliny: Odstraní plíseň z květináče, vyžene škůdce a podpoří růst

Vaječné skořápky obsahují mnoho prospěšných látek. Využijte je naplno v zahradě, při bolestech kloubů nebo v krému proti vráskám. iZdroj fotografie: Freepik
Vaječné skořápky obsahují mnoho prospěšných látek. Využijte je naplno v zahradě, při bolestech kloubů nebo v krému proti vráskám.

Prášek je ještě třeba přesypat přes jemné sítko a můžete ho uskladnit. Lžičku prášku je pak vhodné přidávat do jogurtu, smoothie nebo polévky. Skořápkový prášek předchází bolestem kloubů, chrání vaše kosti a působí preventivně proti jejich řídnutí. Pokud máte možnost, připravujte ho z vajíček z biochovu nebo ještě lépe přímo z těch domácích.

Co děláte se zbylými vaječnými skořápkami vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
145 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články