Nejlepší způsob skladování cibule: Bez temného a chladného prostoru to nepůjde

Cibuli uchovávejte mimo dosah přímého slunečního světla, které může způsobit přehřátí a znehodnocení této zeleniny.

Cibule posypejte práškem do pečiva, prospějete tak jejímu dlouhodobému uskladnění i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Tato oblíbená rostlina patří do čeledi Amaryllidaceae, kterou sdílí s česnekem, pórkem a pažitkou. Cibule je dvouletá rostlina, což znamená, že od vyklíčení po vysemenění uplynou dva roky. Obvykle se však sklízí už v prvním roce, během kterého si v cibulích ukládá velké množství energie, aby přežila zimu a podpořila reprodukční cyklus v dalším roce. A právě proto je tahle doba pro její sklizeň nejlepší, jak informuje web BonAppetit.

Sklízení: první zásadní krok

Správné skladování cibule začíná správnou sklizní. Cibule by se měla sklízet za suchého a teplého počasí. Sklizeň za deště může zvýšit riziko hniloby krčku. Po vytrhání ze záhonu by se cibule měla v ideálním případě nechat asi měsíc sušit na dobře větraném a teplém místě, jak už Chalupáři-Zahrádkáři psali.

Blíží se poslední sklizeň řepy. Jak ji správně skladovat?

Skladování cibule ve snopech iZdroj fotografie: Pixabay
Dekorativně působí cibule svázaná ve snopech.

Tento proces je velmi důležitý, protože pomáhá cibuli (respektive její slupce) vytvrdnout, snižuje její vlhkost a připravuje ji na dlouhodobé skladování. Po vysušení je pak třeba oříznout vrcholky a ke skladování vybrat pouze zdravé a pevné cibule.

Proč ne lednice? S tou nepochodíte

Skladování cibule v chladničce je častou chybou. Prostředí zde je totiž příliš vlhké, což může podpořit růst plísní a způsobit změknutí. Mnohem lépe se jí daří na tmavém, chladném a suchém místě. Ideální je teplota v rozmezí 1 až 4 °C, což však není pro domácí skladování vždy praktické. Pro její uložení si opatřete nejlépe dřevěné bedny nebo síťované koše – zlepšují cirkulaci vzduchu kolem cibule a zabraňují nadměrnému hromadění vlhkosti. Tyto nádoby lze uskladnit ve sklepě nebo v chladné spíži.

Aby jahody vydržely co nejdéle: Úspěšné skladování zařídí trik s octem

Ideální je teplota v rozmezí 1 až 4 °C, což však není pro domácí skladování vždy praktické. iZdroj fotografie: Freepik
Klíčem k prodloužení trvanlivosti cibule je pochopení prostředí, ve kterém je skladována, a manipulace s ní.

Zavěšení do copů jako sázka na jistotu

Cibule lze ozdobně splétat do copánků a zavěšovat je za usušené vrcholky, jak píše MarthaStewart na svém webu. Tím se nejen ušetří místo, ale cibule se také dobře větrá. Vyvarujte se však jejich zavěšení v blízkosti kamen nebo topných těles, protože vysoké teploty mohou vyvolat klíčení.

Jak zaplést cibulový cop

Na jakém místě skladujete cibuli vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
128 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články