Co s úrodou okurek: Za zkoušku stojí naložit je v rajčatové omáčce s česnekem

Nakládání okurek v rajčatové omáčce s česnekem představuje lahodnou obměnu tradičních metod. Opravdu stojí za to.

Tradičně se okurky určené k nakládání vyznačují menší velikostí a délkou. Často mají štíhlý profil a tenkou slupku zdobenou výraznými hrbolky. i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Konzervování okurek má bohatou historii, která se datuje již po staletí. Vše začalo už u sudů se solným roztokem ve starověké Mezopotámii, samotné okurky pak mají svůj původ nejspíš v Indii, kde je lidé začali pěstovat před více než 3 000 lety.

Na skok do historie

Nakládání okurek se rozšířilo po celém Blízkém východě a poté i do Evropy. A každá kultura přidala této šikovné technice svůj jedinečný nádech a chuť. V 17. století se pak nakládané okurky staly v Evropě jednou z nejoblíbenějších pochoutek určených pro chudé i bohaté stoly vůbec, jak píše web BaconIsMagic.

Příprava ingrediencí na okurky

Než se pustíte do procesu nakládání okurek v rajčatové omáčce, je nezbytné shromáždit a připravit všechny potřebné ingredience:

  • 1 kg čerstvých okurek
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 1 litr vody
  • 50 g cukru
  • 50 g soli
  • 5 stroužků mladého česneku
  • 4 zrnka pepře a bobule nového koření
  • hřebíček, chilli papričky a kopr podle chuti
  • 1 čajová lžička kyseliny citronové

První krok je základ

Cesta k dokonalé sklenici nakládaných okurek začíná podle webu KaipKada jak jinak než sterilizací. Jakmile jsou sklenice připraveny, postupujte tak, že každý stroužek česneku oloupete a rozkrojíte na čtyři části a spolu se zrnky pepře, nového koření a hřebíčkem (případně papričkou) je vložíte na dno sklenic.

Zavařování rajčat

Jak na nakládaná rajčata: I v malé skleničce můžete získat famózní chuť

Ať už se podávají jako samostatná svačinka nebo jako doplněk k jídlu, tyto okurky jistě přinesou na každý jídelní stůl příval chuti. iZdroj fotografie: Pixabay
Ať už se podávají jako samostatná svačinka nebo jako doplněk k jídlu, tyto okurky jistě přinesou na každý jídelní stůl příval chuti.

Příprava okurek

Jak radí staří zahrádkáři, odřízněte jejich konce, jak už Chalupáři-Zahrádkáři radili dříve (ovšem až po jejich namočení do vody) – tento krok je zásadní, protože pomáhá lépe absorbovat chutě. Okurky poté pevně natlačte do sklenic a pro aromatický nádech je proložte snítkami čerstvého kopru.

Přiveďte k varu litr vody a zalijte jí okurky ve sklenicích tak, aby byly zcela zakryté. Sklenice uzavřete víčkem a nechte je 3-4 minuty odstát, poté je slijte a proces ještě jednou zopakujte. Tento krok blanšírování zajistí, že okurky budou čisté a připravené absorbovat všechny chutě rajčatové omáčky.

Chtěl jsem si je udělat na zimu, ale snědl jsem je za jeden večer: Nakládané papriky vás dostanou svou chutí

Ne vždy je snadné na trhu poznat, zda jsou již okurky vhodné k nakládání. Pomoci vám může barva jejich ostnů – prohlédněte je. iZdroj fotografie: Freepik
Ne vždy je snadné na trhu poznat, zda jsou již okurky vhodné k nakládání. Pomoci vám může barva jejich ostnů – prohlédněte je.

Směs na rajčatovou omáčku

V hrnci smíchejte rajčatový protlak se zbývajícím litrem vody a vytvořte hustou rajčatovou omáčku. Přidejte cukr, sůl a kyselinu citronovou a směs postupně přiveďte k varu. Pak s ní zalijte okurky a dbejte na to, aby byly sklenice zcela naplněny. Nakonec pevně zajistěte víčka a otočte okurky dnem vzhůru, aby vychladly. Můžete je samozřejmě také sterilizovat, poté vydrží mnohem déle.

Jaké jsou vaše oblíbené způsoby konzervace okurek?

Diskuze Vstoupit do diskuze
58 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články