Slupky od melounu nevyhazovat, na zahradě poslouží jako hnojivo

Melounové slupky jsou na zahradě skvělým pomocníkem. Snadno je proměníte v kompost nebo z nich uvaříte dávku tekutého hnojiva.

Slupky od melounu poslouží na zahradě poslouží jako perfektní hnojivo i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Meloun není jen osvěžující letní pochoutka, ale každá jeho část se dá dobře využít, včetně často vyhazovaných slupek. Ale než se ponoříme do zahradnických aspektů, povzbudíme vaši chuť k jídlu několika lákavými fakty o melounu a pokrmech z něj. Meloun pochází z Afriky a těší lidi už více než 5 000 let. Je hvězdou slaných pokrmů, jako jsou třeba melounové saláty s fetou, ale i sladkým základem pro agua fresca a lze z něj připravit i lahodné sorbety. V některých kulturách se nakládá nebo kanduje i samotná slupka.

Zpracování melounové slupky do kompostu

Kompostování melounových slupek je vynikající způsob, jak snížit množství odpadu a obohatit kompost. Nejlepších výsledků dosáhnete, když je nakrájíte na menší kousky, abyste urychlili jejich rozklad. Tyto slupky dodají vašemu kompostu tolik potřebný dusík a vyváží materiály bohaté na uhlík, jako je suché listí a větvičky. Jakmile kompost dozraje, stane se z něj půdní doplněk bohatý na živiny, který budou vaše rostliny milovat, jak píše web Lomi.

8 tajemství pro pěstování sladkých a šťavnatých melounů na každé zahradě – už nikdy nebudou vytvářet pouze listy a dozrají vždy včas

Slupky od melounu poslouží na zahradě poslouží jako perfektní hnojivo iZdroj fotografie: Depositphotos
Slupky od melounu poslouží na zahradě poslouží jako perfektní hnojivo.

Přímé obohacení půdy

Pokud dáváte přednost přímějšímu přístupu, může zkusit i použití slupek z melounu ve formě jednoduchého půdního doplňku. Slupky nakrájejte a zaryjte je přímo do záhonů nebo k základům rostlin. Časem se z nich uvolní živiny, což podpoří zdravější růst rostlin a zlepší strukturu půdy.

Tekuté hnojivo: Uvařte si vlastní elixír z melounových slupek.

Nechte je louhovat asi 24 až 48 hodin. Hotový roztok sceďte a touto melounovou vodou zavlažujte rostliny. Nemusíte se toho bát, jde o velmi jemné hnojivo bohaté na živiny, které můžete bez potíží použít i vícekrát do měsíce, což potvrzují i informace z webu TasteBeforeYouWaste.

Jak na obří melouny: V jejich pěstování pomůže popel a droždí

Jak na obří melouny: V jejich pěstování pomůže dřevěný popel a hnojivo z droždí

Jak použít slupky z melounu na zahradě – pohnojí i pomohou proti škůdcům iZdroj fotografie: Depositphotos
Léto je sezónou melounů – jejich slupky však nemusí skončit v popelnici.

Ochrana proti škůdcům

Zajímavé je, že melounové slupky mohou hrát roli i v boji proti škůdcům. Stačí je usušit a rozložit okolo záhonů. Teorie říká, že textura a neznámá vůně mohou pomoci udržet různé drobné živočichy (zejména hlodavce a hmyz) pěkně na uzdě.

Melouny skvěle porostou i přímo na kompostu – snadno je vypěstujete i vy

Jak zužitkováváte zbytky z melounu vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
120 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články