Už žádné skvrny na koberci, i s nejzašlejší špínou si poradí amoniak

Koberec má doma mnoho lidí, protože slouží jako skvělá pokrývka podlahy. Čas od času však potřebuje vyčistit. Pomůže amoniak.

Už žádné skvrny na koberci, i s nejzašlejší špínou si poradí čpavek i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Pokud uvažujete nad tím, že si domů pořídíte koberec, možná byste se měli poohlédnout po takovém, který půjde vyčistit snadno. Tuto pokrývku podlahy je vhodné zakoupit do jakékoliv místnosti kromě koupelny, toalety nebo kuchyně. Na těchto místech se totiž často hromadí bakterie a pravděpodobně byste nechtěli koberec čistit každý týden.

Koberec skvěle tlumí zvuky

Někteří lidé si tohoto pomocníka vybírají jen podle vzhledu a vůbec neberou v potaz vlastnosti, které má. Při jeho výběru si můžete všimnout symbolů, jež značí vlastnosti daného kousku. Mezi velké výhody u koberců patří to, že zajišťují pohodlnost a teplo pod nohama. Dále dokážou skvěle tlumit ozvěnu kročejí a zmírní ozvěnu v místnosti.

Jak koberec vyčistit

Ať už si koberec vyberete kamkoliv, vždy je potřeba ho pravidelně čistit nebo se alespoň vždy velmi rychle zbavit skvrn, které na koberci vzniknou. K čištění si nemusíte ihned kupovat speciální prostředky, protože mnoho účinných přípravků máte doma, jak píše web CleaningPro. Není tedy nutné utrácet finance za něco, co možná ani nebude fungovat.

Čas vyčistit koberce před Vánocemi: Peněženka zůstane zavřená, na perfektní čistič stačí 3 ingredience z domova

Docela obyčejný saponát může být účinným prostředkem pro odstranění skvrn z koberce. Stačí jej smíchat s vodou a jemně potřít postiženou oblast. iZdroj fotografie: Pixabay
Docela obyčejný saponát může být také účinným prostředkem pro odstranění skvrn z koberce. Stačí jej smíchat s vodou a jemně potřít postiženou oblast.

Využijte mýdlo a vodu

Klasická kombinace vody a mýdla je skvělá v momentě, kdy se jdete vykoupat nebo si potřebujete umýt ruce a zbavit se nečistot. Tato kombinace však funguje i na koberce, pokud je chcete vyčistit. Využívejte mýdlo a vodu hlavně na jednoduché koberce, které nemají speciální švy nebo materiál.

K práci si vezměte houbičku, kterou namočíte ve vodě a nanesete na ni trochu tekutého mýdla. Touto směsí vyčistěte veškeré skvrny na kobercích. Dále koberec otřete vlhkou utěrkou z mikrovlákna, a nakonec ho podle doporučení z webu ThisOldHouse vysušte ručníkem.

Čistění koberce svépomocí. Rychle schne a voní svěže

Suché čištění koberce: S většinou skvrn si poradí obyčejná jedlá soda iZdroj fotografie: Depositphotos
Suché čištění koberce: S většinou skvrn si poradí obyčejná jedlá soda.

Roztok na mastné skvrny

V případě, že jsou na vašem koberci primárně mastné skvrny, vezměte si k ruce bílý vinný ocet a čpavek. V nádobě si smíchejte 500 ml bílého vinného octa, přidejte 1 lžíci čpavku a 200 ml teplé vody a také 2 lžíce prostředku na mytí nádobí. Tuto směs zamíchejte a nakonec s ní vydrhněte veškeré mastné skvrny. A funguje i na zašlou špínu, však uvidíte. A Chalupáři-Zahrádkáři nedají dopustit ani na sůl.

Jaké jsou vaše oblíbené triky pro čištění koberce?

Diskuze Vstoupit do diskuze
132 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články