Krásně červená rajčata jako z katalogu: K jejich dozrání pomůže síla jedlé sody

Špatné dozrávání rajčat vnímá mnoho zahrádkářů jako problém, s nímž není možné nic dělat. Mnohdy však stačí zrevidovat dosavadní zahradnické postupy.

i Zdroj fotografie: DenesFeri / Creative Commons / CC BY-SA
                   

V okouzlujícím světě zahradničení je jen málokterý pohled tak potěšující jako trs zářivých, šťavnatých rajčat připravených ke sklizni. Cesta od sazeničky k šťavnatému plodu však není vždy bez problémů. Jedním z častých problémů, který trápí milovníky této chutné zeleniny, je podle webu Instructables obávané praskání a špatné dozrávání.

Viník: horko a nepravidelné dodávky vody

Rajčatům, těmto ikonickým klenotům zeleninové zahrady, se daří jen za pečlivě vyvážených podmínek. Pokud je tato rovnováha narušena, výsledkem mohou být prasklé a poškozené plody, jak už Chalupáři-Zahrádkáři psali. Jako dva hlavní viníci tohoto nepříjemného problému se jeví zejména horko a nepravidelné zalévání.

pěstování rajčat

5 důležitých zálivek pro rajčata: Cukr, droždí i čaj podpoří jejich růst a zlepší jejich chuť

Uskladněná rajčata iZdroj fotografie: Pixabay
Pohled na rozpraskané plody rajčat není nikdy povzbudivý. Abyste mu účinně předešli, musíte zrevidovat své dosavadní zahradnické postupy.

Horké dny mohou být pro rajčata požehnáním i prokletím. Teplo sice podporuje růst, ale nadměrné teplo může křehkou strukturu rajčat zpustošit. Při prudkém kolísání teplot se vnější slupka plodu může rozpínat rychleji než vnitřní část, což vede k tvorbě prasklin. A nedostatečné zalévání v období veder tento problém ještě zhoršuje. Protože se rostliny snaží čerpat vláhu z půdy, jejich slupka se stává k rozpraskání velmi náchylnou – a jakmile je opět vydatně zalijete, je destruktivní proces dokonán.

Křehká rovnováha zalévání

V období extrémních veder je lákavé zalévat vyprahlou půdu velkým množstvím vody. To však může být ve skutečnosti spíše kontraproduktivní, protože náhlý příliv vody v mnoha případech způsobuje bobtnání a praskání plodů (nebo třeba bulev – jako například u kedlubnů), jak radí na svém webu Martha Stewartová.

8 rostlin, které porostou na opoře pro rajčata, i když to rajčata nejsou. Pěstovat takto lze mnoho druhů zeleniny, a dokonce i květiny

Pokud chcete mít skutečně obří rajčata, musíte jim právě teď dopřát to, co potřebují. Jinak se na velkou úrodu těšit nemůžete. iZdroj fotografie: Freepik
Pokud chcete mít skutečně obří rajčata, musíte jim právě teď dopřát to, co potřebují. Jinak se na velkou úrodu těšit nemůžete.

Mnohem lepší proto bude dodržovat pravidelný plán zavlažování, který odpovídá potřebám rostlin, a pokud možno je také chránit před vydatnými dešti (třeba prostřednictvím stříšky). Postupná a hloubková zálivka umožňuje kořenům postupně přijímat vlhkost v optimálním tempu. A s celým procesem pomůže také jedlá soda. Ta je skvěle vyživí a jako bonus i trochu stabilizuje a posílí slupku. Použití je snadné – stačí do každého litru zálivky přidat jednu lžíci (a to nejlépe každých 14 dní). Na výsledky pak nebudete muset dlouho čekat.

Jak pečovat o rajčata v průběhu léta – podrobný návod pro všechny

Jak proti praskání rajčat bojujete vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
81 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články