Jak vybrat ten nejlepší meloun: K identifikaci pomohou skvrny i poklepání na něj

Až budete příště v obchodě nebo na farmářském trhu, použijte tyto tipy, abyste se v hromadách melounů dobře zorientovali.

i Zdroj fotografie: shams bahari / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Výběr dokonalého melounu se skutečně může podobat letnímu hledání pokladu. Příslib sladké a šťavnaté odměny z něj dělá vzrušující hru, ve které vás znalost několika méně známých tipů může učinit skutečně plnohodnotným vítězem.

Porozumění vzoru pruhů

Pro začátek hledejte melouny, na kterých je zřetelný kontrast mezi tmavšími a světlejšími pruhy. Ty totiž nejsou jen dekorativní; ukazují na dobře opylovaný a potenciálně i sladší plod. Webové stránky jako ThePioneerWoman radí, že čím jsou pruhy výraznější a rovnoměrnější, tím je meloun pravděpodobně kvalitnější.

Váha je také důležitá

Dobrý meloun je podle TheKitchn na svou velikost poměrně dost těžký. Pokud si tedy vybíráte mezi dvěma podobně velkými melouny, zvolte si vždy ten těžší – bude pravděpodobně šťavnatější a o to samozřejmě také chutnější.

8 tajemství pro pěstování sladkých a šťavnatých melounů na každé zahradě – už nikdy nebudou vytvářet pouze listy a dozrají vždy včas

Jemně na slupku poklepejte a poslouchejte. Zralý meloun bude znít dutě a uslyšíte vibrace vody uvnitř. iZdroj fotografie: Depositphotos
Jemně na slupku poklepejte a poslouchejte. Zralý meloun bude znít dutě a uslyšíte vibrace vody uvnitř.

Poslechněte si svůj meloun.

Test poklepáním je při výběru dokonalého melounu téměř rituálem. Jak funguje? Je to jednoduché. Jemně na slupku poklepejte a poslouchejte. Zralý meloun bude znít dutě a uslyšíte vibrace vody uvnitř. Tupý, prázdný zvuk naopak značí, že byl meloun utržen příliš brzy a na opravdu sladkou pochoutku se tedy těšit nemůžete.

Příběh stopky

Stopka melounu vám může o jeho zralosti také opravdu hodně napovědět. Ta suchá a mírně zvrásněná naznačuje, že meloun spadl z rostliny až v tom okamžiku, kdy byl dokonale zralý, což zaručuje, že nebyl sklizen příliš brzy. Určitě vás tedy nečeká žádný podtržený a jen málo sladký kousek – suchá stopka je zkrátka a dobře vždy sázkou na jistotu.

Celý život jste páchali osudovou chybu při péči o melouny, a proto nikdy nebyly velké a sladké. Laciné hnojivo jde zahradníkům na notu

Výběr nejlepšího melounu nemusí být nepříjemnou povinností – může to být příjemné hledání toho nejšťavnatějšího pokladu! iZdroj fotografie: Pixabay
Výběr nejlepšího melounu nemusí být nepříjemnou povinností – může to být příjemné hledání toho nejšťavnatějšího pokladu!

Jak na správné skladování

Nepokrájené melouny skladujte při pokojové teplotě, aby zůstaly dokonale zralé. Po rozkrojení meloun zabalte do igelitu nebo jej uložte do vzduchotěsné nádoby a uchovávejte v chladničce až do doby, než ho spotřebujete. A nezapomeňte využít i jeho slupky, Chalupáři-Zahrádkáři o tom více psali zde.

Jak si v obchodě vybíráte ten opravdu dokonalý meloun vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články