Jak zamezit komárům vstup do domu: Odeženou je bylinky, svíčky a citrusy

Komáři už vás nikdy obtěžovat nebudou. Stačí, když svůj dům obrníte těmi správnými přírodními prostředky, a budete mít vystaráno.

i Zdroj fotografie: Gzen92 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Komáři jsou nejen nepříjemní, ale mohou také představovat zdravotní riziko. Mají tendenci se stahovat do ložnic a šířit škodlivé mikroorganismy, čímž přispívají k přenosu nemocí. A bohužel si umí najít cestu do našich domovů i těmi nejmenšími otvory.

Esenciální oleje z máty peprné a pelargonie

Esenciální oleje z máty peprné a pelargonie jsou vynikající volbou pro odpuzování komárů hned z několika důvodů:

  • Mátový olej: Komáři nesnášejí silnou mátovou vůni. Když ho nastříkáte do obytných prostor, zmate je a odpudí, čímž jim zabrání usadit se ve vašem domě, jak radí web HealthLine.
  • Olej z pelargonie nejenže zvyšuje repelentní účinek celého roztoku, ale také doplňuje vůni máty peprné o příjemný květinový tón. Vytváří pro vás příjemnou vůni a zároveň působí jako odstrašující prostředek.
Domácí repelent proti klíšťatům si snadno vyrobíte z máty

Domácí repelent proti klíšťatům: Stačí uvařit mátový čaj a dát ho do rozprašovače

Jak správně pěstovat mátu iZdroj fotografie: Depositphotos
Komáři nesnášejí silnou mátovou vůni.

Další šikovní pomocníci pro vaše bezpečí

No však nejsou jediné přírodní prostředky, pro jejich pomoc si můžete sáhnout do domácí lékárničky. Podobně fungují i další druhy.

  • Hřebíčkový olej je známý svou silnou a kořeněnou vůní. Jeho vůně komáry odrazuje, takže je vynikající volbou pro jejich odhánění z vašich obytných prostor.
  • Tea Tree: Díky svým antiseptickým vlastnostem a výrazné léčivé vůni čajovníkový olej nejenže odrazuje komáry, ale také pomáhá podle webu Rentokil udržovat hygienické prostředí.

Použitím esenciálních olejů, jako je hřebíček, tea tree, pelargonie nebo máta, tedy můžete vytvořit bariéru, která odradí komáry od vstupu do vašich obytných prostor. A stejné působí také citrusy nebo svíčky, které tyto složky obsahují.

Klíšťata se k vám ani nepřiblíží, odežene je kyselina mravenčí

komár na kůži iZdroj fotografie: Pexels
Zbavit se dotěrného hmyzu je opravdu snadné. Stačí jen sáhnout pro osvědčené rady našich babiček a uvidíte sami.

Využití tohoto starého prostředku vám pomůže udržet příjemné prostředí bez hmyzu a zároveň se vyhnout používání silných a drahých chemických látek. A pokud do zahrady vysadíte ty správné rostliny, pak jim zabráníte i ve vstupu do domu, jak už Chalupáři-Zahrádkáři také radili.

Jak bojujete s nálety much přes léto vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
92 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články