Jak rychle na obří a sladké papriky: Chce to hnojivo z popela a mulčovat humusem

Pamatujte, že klíčem k úspěšnému pěstování paprik je důsledná péče a pozornost věnovaná jejich pěstitelským potřebám.

i Zdroj fotografie: Judgefloro / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Papriky patřící do rodu Capsicum jsou nejen základem kuchyní po celém světě, ale také fascinujícím tématem pro zahradní nadšence. Z botanického hlediska jde o trvalky, ale v mírném podnebí se běžně pěstují jako letničky. Jejich růstový cyklus, od semenáčku až po zralost plodů, závisí do značné míry na podmínkách prostředí, jako je teplota, světlo a složení půdy.

Ideální pěstební podmínky

Chcete-li zajistit, aby vaše rostliny papriky prospívaly, je nezbytné znát optimální podmínky pěstování. Vyžadují teplé prostředí s teplotami ideálně mezi 21 °C a 29 °C. Daří se jim v dobře propustné půdě s mírně kyselým až neutrálním pH. Důležité je také zajistit jim dostatek slunce. Aby se dobře vyvíjely a vytvářely bohaté plody, potřebují denně alespoň šest až osm hodin přímého slunečního světla, jak píše web Mofga.

pěstování paprik

Bohatou sklizeň paprik letos zařídí hořčičný prášek s popelem

Hnojení paprik je činnost, kterou se vyplatí nepodceňovat. Pomohou vám s ním organická hnojiva i správná teplota. iZdroj fotografie: Depositphotos
Hnojení paprik je činnost, kterou se vyplatí nepodceňovat. Pomohou vám s ním organická hnojiva i správná teplota.

Dejte pozor na vodu

Uprostřed léta nastává podle webu Extension kritická fáze života paprik – obvykle prší jen málo, takže se bez každodenního zavlažování neobejdou. Cílem je udržet stálou vlhkost půdy bez přemokření, které může vést k chorobám kořenů. Dobrým pravidlem je zalévat vydatně a méně často, čímž se podpoří prorůstání kořenů hlouběji do půdy, a rostliny tak budou v období sucha odolnější.

Hnojení popelem a jak na něj

Dřevěný popel je bohatý na draslík, klíčovou živinu, která podporuje buněčné funkce a odolnost rostlin vůči chorobám. Mírně také zvyšuje pH půdy, což může být prospěšné, pokud je vaše zahradní půda příliš kyselá. Při aplikaci rozsypte popel kolem základny každé rostliny, přičemž dávejte pozor, abyste se vyhnuli přímému kontaktu se stonky nebo listy.

Jak na pěstování sazenic paprik: Díky kokosovému substrátu porostou rychleji

Aby sazenice paprik rostly jako splašené: Pomůže popel a listy aloe vera

Aby se vaší zelenině vždy skvěle dařilo, musíte si u ní pohlídat především obsah vápníku. Bez něj velká úroda nebude. iZdroj fotografie: Pixabay
Aby se vaší zelenině vždy skvěle dařilo, musíte si u ní pohlídat především obsah vápníku. Bez něj velká úroda nebude.

Kouzlo humusového mulče

Mulčování materiálem bohatým na humus, jako je třeba dobře rozložený kompost, je účinným způsobem, jak zachovat půdní vlhkost a potlačit plevel. Humus také zvyšuje obsah organických látek v půdě, zlepšuje její schopnost zadržovat vlhkost a zajišťuje pomalé uvolňování živin. Jeho použití je snadné. Kolem rostlin paprik naneste 2 až 3centimetrovou vrstvu humusového mulče, přičemž kolem stonku ponechte trochu volného prostoru, abyste zabránili chorobám způsobeným vlhkostí. A z kompostu si můžete udělat i zálivku, jak radí web iReceptář.

Jaké jsou vaše osvědčené triky pro opravdu maximální úrodu paprik?

Diskuze Vstoupit do diskuze
120 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články