Jak zakázat housenkám a slimákům vstup na zahradu: Perfektně funguje hořčičný roztok

Na housenky nemusíte vždy vyrukovat s těžkou chemií. Naopak. Pokud to chytíte za ten správný konec, vystačíte si i s přírodními prostředky.

i Zdroj fotografie: Syrio / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Objevení housenek a slimáků ve vaší domácnosti může být zahradě. Tito odolní škůdci jsou již tisíce let nevítanými hosty a díky jejich odolnosti a rychlému množení je velmi obtížné je zlikvidovat, jak informuje web iReceptář. Účinným a překvapivě jednoduchým řešením je však skromná cibule v kombinaci s hořčicí.

Proč právě hořčice cibule?

Cibule vydává silnou vůni, která je pro housenky odpudivá. Tato štiplavá zelenina obsahuje sirné sloučeniny, které těmto nepříjemným škůdcům právě nevoní. Při správném použití tak může sloužit jako silný přírodní odstrašující prostředek, který pomůže udržet vaši zahradu bez housenek, aniž byste se museli uchýlit k použití silných a mnohdy i zdraví škodlivých chemických prostředků z obchodu. Metoda je jednoduchá:

  • Nakrájejte cibuli na plátky a bohatě je posypte mletou hořčicí.
  • Na talíř položte připravené plátky cibule a položte je na místa, kde se housenky často vyskytují.
  • Uvidíte, že je tato malá past rychle zapudí. A uvidíte, že stejně platí i na slimáky.
Káva jako hnojivo

A slimákům je konec: Ze zahrady je vyžene obyčejná káva

Aby vám slimáci už nikdy nezlikvidovali úrodu, zakročte proti nim za pomoci šikovného přírodního prostředku. iZdroj fotografie: Pixabay
Aby vám slimáci už nikdy nezlikvidovali úrodu, zakročte proti nim za pomoci šikovného přírodního prostředku.

Vylepšení cibulové strategie

I když cibule hraje v této přírodní sáze boje proti škůdcům hlavní roli, není jediným přírodním repelentem, který máte k dispozici. Citrusové vůně, například citron, jsou pro housenky stejně odporné.

Kyselina boritá: Další stupeň obrany

V případě trvalejšího zamoření nabízí podle webu MyAustria účinné řešení kyselina boritá. Tato látka totiž způsobuje housenkám dehydrataci a problémy s trávením, což vede k jejich úhynu. Podomácku vyrobenou návnadu lze vytvořit smícháním vařeného vejce, brambor, oleje a kyseliny borité.

Chyba mnoha zahradníků: Zašlapávání slimáků v záhonech je přešlap, který může zničit zahrádku. Jak se jich tedy jednoduše zbavit?

Jak na ekologickou ochranu zelí před škůdci: Pomůže vám čedič iZdroj fotografie: Pixabay
Nedejte šanci škůdcům, kteří by si chtěli podrobit vaši zahradu – pomoc najdete v každém supermarketu.

Vše vytvarujte do malých kuliček a počkejte, až si slimáci (na housenky tahle metoda příliš nefunguje) pro tuhle dobrotu přijdou. A podobně lze tuto látku podle zkušeností redakce Chalupáři-Zahrádkáři použít i při boji s nevítanými hlodavci doma či na zahradě.

Jak proti hmyzu a škůdcům na zahradě bojujete vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
73 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články