Odstranění plevele z dlažebních kostek je hračka, vše zařídí tekuté mýdlo se sodou

Na hluboce zakořeněné plevele lze použít vařící vodu, která je jednoduchá a ničivě účinná. Ale hodí se i mýdlo a soda.

i Zdroj fotografie: Ethan2039 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Zapomeňte na únavné vytrhávání a nebezpečné chemikálie. Vaší tajnou zbraní v boji proti plevelu se může stát dynamické duo domácích potřeb – tekuté mýdlo a jedlá soda. Tato kombinace je nejen účinná, ale také ekologická a nenáročná pro vaši peněženku.

Jak se poprat s plevelem

Ve velkém kbelíku smíchejte vodu a jedlou sodu, dokud se soda zcela nerozpustí. Poté do roztoku vmíchejte velkou dávku tekutého mýdla. To pomůže směsi přilnout k listům plevele, čímž se zvýší její účinnost. K aplikaci použijte konvičku nebo rozprašovač. Buďte velkorysí a dbejte na to, aby byl plevel důkladně nasáklý, jak radí web DrivewayPavingDublin.

Proč to vlastně funguje

Jedlá soda, která je mírně žíravá, narušuje přirozenou rovnováhu pH plevele, čímž účinně způsobí jeho uschnutí, aniž by poškodila vaši dlažbu. Mýdlo zase působí tak trochu jako lepidlo a zajišťuje, že soda na rostlinách ulpí dostatečně dlouho na to, aby vykonala své kouzlo.

Bělíme prádlo tak, jako kdysi naše babičky: Sůl, soda a ocet strčí do kapsy většinu drahých chemických přípravků

Mít upravený zahradní dvorek nebo chodník nemusí být tak samozřejmé, jak se na první pohled zdá iZdroj fotografie: Freepik
Mít upravený zahradní dvorek nebo chodník nemusí být tak samozřejmé, jak se na první pohled zdá.

Pomoci může i ocet

Dalším šampionem v tomto mnohdy vyčerpávajícím souboji je ocet. Hodí se zejména na odolnější plevele, které jsou odolnější vůči mírnějšímu ošetření, jež soda s mýdlem představují. Příprava octového postřiku si vyžaduje tyto ingredience:

  • 1 díl octa
  • 3 díly vody
  • několik kapek mýdla
  • 1 polévkovou lžíci hrubé soli

V lahvi s rozprašovačem smíchejte ocet a vodu. Přidejte mýdlo a sůl a protřepejte láhev, aby se vše důkladně promíchalo. Plevel postříkejte až do skanutí. Pokud je hodně odolný, aplikujte postřik znovu po několika dnech. Kyselina octová v octě je pro rostliny smrtící, protože způsobuje jejich rychlé vysušení. Přidaná sůl pak podle webu Homes&Gardens působí jako vysoušedlo a působení celé směsi dále urychluje a zintenzivňuje.

Zašlou nečistotu na špinavém nádobí spolehlivě zničí soda s peroxidem vodíku

I 20 let staré pánve a hrnce se budou lesknout: Zašlou nečistotu zničí soda s peroxidem vodíku

Hotovou směs nalijte přímo na plevel, a zejména se zaměřte na oblast kořenů. Díky tomu nežádoucí rostliny rychle zlikvidujete. iZdroj fotografie: Freepik
Hotovou směs nalijte přímo na plevel, a zejména se zaměřte na oblast kořenů. Díky tomu nežádoucí rostliny rychle zlikvidujete.

Díky těmto praktickým tipům jste nyní dobře vybaveni na to, abyste se s jistotou a lehkostí vypořádali s jakýmikoliv plevelnými vetřelci. Užijte si plný potenciál své zahrady a vychutnejte si svůj venkovní ráj se vším všudy. Běžný plevel na zahradě pak můžete také šikovně přeměnit na hnojivo, jak už Chalupáři-Zahrádkáři radili dříve.

Jak jste si s nepříjemným plevelem poradili vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
80 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články