Hraboš dokáže zničit zahradu, dá se ho však zbavit. Občas k tomu poslouží obyčejná plechovka

Existuje mnoho způsobů, jak chránit svou zeleň před těmito malými, ale ničivými hlodavci. Mnohdy pomohou i plechovky.

i Zdroj fotografie: James Lindsey / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Hraboš polní (Microtus arvalis) je malý hlodavec rozšířený po celé Evropě. Bývá aktivní především ve dne a dává obvykle přednost travnatým plochám, okrajům lesů a zemědělským oblastem s hustým půdním pokryvem. Vyznačuje se krátkým ocasem, malýma očima a skrytýma ušima, a obvykle měří asi 10 až 12 cm. Jeho potravu tvoří především rostlinný materiál, který bohužel zahrnuje i kořeny a stonky mnoha zahradních rostlin.

Na zahradě je opravdu nechcete

Hraboši polní jsou podle webu iReceptář známí svým velmi rychlým rozmnožováním, jsou totiž schopni vyvést několik vrhů ročně, každý až s deseti mláďaty. Tato rychlá reprodukce může z malé populace rychle udělat skutečně nebezpečného nepřítele vaší zahrady. Co tedy proti nim podniknout?

Ultrazvukové a vibrační odpuzovače

Moderní přístup k odrazování hrabošů zahrnuje především ultrazvuková nebo vibrační zařízení. Tato zařízení vydávají zvuky nebo vibrace, které nejsou pro lidské uši příliš dobře detekovatelné, ale naopak pro hraboše jsou poměrně nepříjemné. A jsou-li instalována pod zemí, vytvářejí pro hraboše skutečně nehostinné prostředí, aniž by škodila ostatním volně žijícím živočichům. A pokud si jich pořídíte více, dokážou pokrýt značnou plochu, takže představují vynikající volbu i pro větší zahrady nebo dokonce sady.

Chytrá vychytávka, která vyžene krtky na dalších 5 let, ale málokdo o ní ví: Využijte proti nim jejich čich, do hodiny utečou

Hraboši - chod do tunelu iZdroj fotografie: Mike McCune / Creative Commons / CC BY 2.0
Zbavte svou zahradu nezvaných hostů v podobě hlodavců. Pomozte si vodou nebo česnekem, na hraboše i myši totiž platí výrazné aroma i hluk.

Trik s plechovkou

Pro ty, kteří dávají přednost praktičtějšímu a finančně nenáročnému přístupu, může být překvapivě účinný i starý trik s plechovkou. Můžete si z ní totiž jednoduše vyrobit vlastní odpuzovač hrabošů, jak radí kupříkladu web ČeskéStavby.

  • Navlékněte plechovky těsně k sobě na vlasec.
  • Vlasec připevněte ke kovové tyči a zapíchněte ji tam, kde se vyskytují hraboši.
  • A pak už jen nechte pracovat vítr. Jakmile se do nich opře, budou o sebe řinčet a vytvářet hluk, který je pro hraboše velmi nepříjemný.
Krtci se už na zahradě neukáží, vyženou je zbytky jídla a kousky novin

Jak co nejrychleji vyhnat krtky: Chytře aplikovaný benzín je vykopne bleskově, ale zahradu neohrozí

Hraboš v zahradě iZdroj fotografie: ianpreston / Creative Commons / CC BY 2.0
Boj proti hrabošům na zahradě nemusí zahrnovat drsné chemické prostředky nebo drahá řešení. Poradíte si i sami.

Přirozená predace: Nechte pracovat přírodu

Pokud patříte mezi milovníky domácích zvířat, proč si nepřizvat na pomoc nějakého toho chlupatého přítele? Kočky jsou přirozenými predátory hrabošů a už jen jejich přítomnost může být významným odstrašujícím prostředkem. Pach kočky v okolí hrabošům naznačuje, že jsou v nebezpečí, což je přesvědčí k přestěhování lépe, než cokoliv jiného. A vyzkoušet můžete i olej nebo jiné pachové odpuzovače, jak už Chalupáři-Zahrádkář také radili.

Jak jste si s hlodavci na zahradě poradili vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
59 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články