I grilování na vlastní zahradě může skončit pokutou. Stačí, aby dým otravoval souseda

Nenechte se zaskočit nepříjemnostmi, které dělá soused za plotem. Máte totiž řadu prostředků, jak mu toto chování rozmluvit.

i Zdroj fotografie: Silar / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Zahrady jsou ceněným útočištěm, kde lze relaxovat, bavit se a užívat si přírody. S velkým trávníkem však přichází i velká zodpovědnost, zejména pokud by vaše volnočasové aktivity mohly zasahovat do klidu sousedů, jak píše web Babinet.

Etiketa grilování a zákony

Nic nepatří k létu tak, jako právě grilování. Než však gril rozpálíte, měli byste si uvědomit pár věcí. Při grilování se samozřejmě nevyhnete kouři a zápachu. Ty by však neměly nadměrně obtěžovat vaše sousedy. Nadměrný kouř může být subjektivní, ale obecně se jím rozumí jakýkoli kouř, který trvale vniká na pozemek souseda a znepříjemňuje nebo znemožňuje mu užívání vlastního prostoru, jak informuje web Novinky.

„Před zapálením grilu si vždy ověřte místní předpisy. Třeba u nás platí nařízení o tom, jak blízko může být gril od hranic pozemku nebo budov. Přistěhoval jsem se a nevěděl to, naštěstí mě jen upozornili a pokutu mi nedali,“ píše čtenář Miroslav T. z Plzně.

Co s olejem po smažení: Do záchodu nepatří, za to hrozí pokuta

Co s olejem po smažení: Do záchodu nepatří, za takový čin hrozí pokuta

Nic nepatří k létu tak, jako právě grilování. Než však gril rozpálíte, měli byste si uvědomit pár věcí. iZdroj fotografie: Depositphotos
Nic nepatří k létu tak, jako právě grilování. Než však gril rozpálíte, měli byste si uvědomit pár věcí.

Hodně toho můžete ovlivnit i sami

Vybírejte grily, které jsou známé účinným spalováním a menší produkcí kouře. Plynové grily obvykle produkují méně kouře než grily na dřevěné uhlí, takže jsou šetrnější k sousedům – takové doporučuji všem, kdo chtějí grilovat na balkoně nebo v malé městské zahrádce. A požitek s grilovaného jídla je podle mě úplně stejný,“ radí pan Jan K. z Českých Budějovic, který grily a další vybavení do zahrady prodává.

Stížnosti na hluk

Hlasitá hudba a shromáždění může být ozdobou večírku, ale dokáže bohužel také obtěžovat ty, kteří se ho neúčastní. Problém to bývá hlavně v noci. Všeobecně platí, že je nutné dodržovat zásady nočního klidu, který trvá od 22:00 do 6:00 hodin.

Máte septik či žumpu?

Máte septik či žumpu? Za její nevyvážení hrozí pokuta až 20 000 Kč

Chytrý způsob čištění grilu: Mokré noviny si se špínou poradí iZdroj fotografie: Pixabay
Ne vždy je sousedské soužití jednoduché. Tam, kde domluva neplatí, mohou na řadu přijít opravdu nepříjemné represe.

V této době může být jakákoli hlasitá hudba nebo hlučné shromáždění pokutováno, pokud narušuje klid v sousedství. Maximální výše pokuty se pohybuje u hranice 50 000 Kč, ovšem to už by muselo jít o prohřešek opravdu velmi velký a opakovaný.  A nepříjemnou pokutu můžete dostat třeba i za příliš moc kouřící komín, jak Chalupáři-Zahrádkáři nedávno psali.

Jaké nepříjemnosti řešíte se sousedy vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
76 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články