V domě se už žádná myší hnízda neobjeví, vyžene je obyčejná skořice

Ne vždy je třeba proti nechtěným hlodavcům ve vašem okolí používat chemii. Mnohdy postačí i běžné přírodní repelenty.

Myš domácí je rozšířeným škůdcem v českých domácnostech i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Myši patří do čeledi hlodavců a jsou známé svou značnou schopností rozmnožování. Jediný pár může za rok zplodit velké množství potomků, čímž se jejich populace rychle zvyšuje, pokud není kontrolována. Jejich ohebná kostra jim umožňuje protáhnout se prostorem malým i jako desetikoruna, takže jsou schopné bez větších problémů vniknout prakticky kamkoliv, jak píše web HealthLine.

Jak poznat, že máte doma myši

Máte podezření, že se u vás doma usídlili nechtění hlodavci, ale chybí vám v tomto ohledu jistota? Pokud jste nezahlédli ani jedinou myš nebo jste přímo nenarazili na její hnízdo, měli byste vědět, že existují poznávací znamení, která vás mohou na její přítomnost upozornit. Nejčastěji jde podle webu EarthKind o charakteristický pižmový zápach nebo o lehké krůčky ve tmě (tehdy je totiž aktivita myší největší). Co proti tomu podniknout?

Krtci se už na zahradě neukáží, vyženou je zbytky jídla a kousky novin

Jak co nejrychleji vyhnat krtky: Chytře aplikovaný benzín je vykopne bleskově, ale zahradu neohrozí

I když se může zdát, že boj s myšmi je skličující, mnohdy vám postačí aplikace jednoduchých přírodních repelentů. iZdroj fotografie: Freepik
I když se může zdát, že boj s myšmi je skličující, mnohdy vám postačí aplikace jednoduchých přírodních repelentů.

Kořeněný odstrašující prostředek

Proti myším vám kupodivu může pomoci docela obyčejná skořice. Silná vůně skořice je totiž pro myši, které se při orientaci v prostředí spoléhají především na svůj čich, zkrátka a dobře až příliš intenzivní. Stačí ji tedy nasypat všude tam, kde tyto hlodavce nechcete, a budete mít vystaráno.

Bylinky, které odpuzují hlodavce

Kromě skořice mohou myši odradit i některé bylinky. Skvěle se k tomuto účelu hodí například heřmánek, koriandr, pelyněk, bazalka a máta. Stačí, když s jejich pomocí vytvoříte kolem domu a na zahradě šikovnou přírodní bariéru. Stejně jako skořice totiž vydávají opravdu silné vůně, které myším brání v dobré orientaci v prostoru. Mezi nimi se jednoduše necítí v bezpečí, a tak se jim raději vyhnou.

Krtci na zahradě nesnesou hluk ani zápach benzínu – vyzkoušejte to

Už žádný krtek na zahradě: Pach rybiny doslova nemůže cítit

Myši nejsou v našich obydlích právě vítanými návštěvníky – ale pokud vsadíte na vhodné přírodní prostředky, snadno je vyženete. iZdroj fotografie: Pixabay
Myši nejsou v našich obydlích právě vítanými návštěvníky – ale pokud vsadíte na vhodné přírodní prostředky, snadno je vyženete

Strategie s bylinkami pomůže jen tehdy, když není myší moc. Jsou-li přemnožené, což se čas od času stává, tak leckdy ze zoufalství jednoduše vlezou úplně všude. A v takovém případě už bych doporučil vsadit na chemii,“ radí náš čtenář a chatař Martin K. z Čestlic. Chalupáři-Zahrádkáři zase nedají dopustit na jednoduchou moučnou past.

Jak proti nežádoucím hlodavcům ve svém okolí bojujete vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
114 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články