Konečně pomocník, který odežene krtky: Pomohou zbytky jídla a kousky novin

Pokud chcete vyhnat krtky ze zahrady, nemusíte se uchylovat k silné chemii. Místo toho vsaďte na jednu jejich přirozenou averzi.

Krtci na zahradě nesnesou hluk ani zápach benzínu – vyzkoušejte to i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Dalo by se říct, že krtek obecný (Talpa europaea) stejnou měrou fascinuje vědce i frustruje zahrádkáře. Tito sametově chlupatí živočichové jsou totiž velmi dobře přizpůsobeni své podzemní existenci. Nechybí jim silné přední končetiny pro hrabání ani smyslové ústrojí vyladěné pro život ve tmě. Jde o samotáře, kteří většinu času tráví budováním složitého systému tunelů. Ty jim slouží nejen jako obytné prostory, ale také jako pasti pro jejich hlavní potravu, kterou jsou žížaly a další bezobratlí, kteří do těchto nor padají.

Neobvyklé repelenty: Noviny a zbytky jídla

Krtek tedy není takovým škůdcem, jak by se mohlo na první pohled zdát. Proto místo toho, abyste sáhli po drsných chemických látkách, zvažte při regulaci těchto hrabáčů udržitelnější přístup. Vystačíte si pouze s pomocí kuchyňského odpadu a starých novin.

Jako první nasbírejte zeleninové slupky, kávovou sedlinu a další organický kuchyňský odpad – vyhněte se však zbytkům masa, protože ty by mohly přilákat další nežádoucí škůdce. Na svou zahradu byste tak mohli pozvat něco mnohem horšího, než jen obyčejné krtky. Tyto zbytky potravin poté položte na kus novin, přeložte je tak, aby byl obsah bezpečně uzavřen, zabalte a vytvořte úhledný balíček. Tento obal je klíčový, protože určuje, jak dlouho bude repelent pod zemí účinný.

Do nor na zahradě nalijte vodu, hraboši zmizí ze zahrady rychlostí blesku

Do nor na zahradě nalijte vodu, hraboši zmizí ze zahrady rychlostí blesku

Vezměte si odpadky a noviny a prohlaste svou zahradu za zónu bez krtků. Je to mnohem jednodušší, než si nejspíš myslíte. iZdroj fotografie: Freepik
Vezměte si odpadky a noviny a prohlaste svou zahradu za zónu bez krtků. Je to mnohem jednodušší, než si nejspíš myslíte.

Na umístění repelentu záleží

Krtci si hloubí síť tunelů s viditelnými vchody ve tvaru kopečků, tzv. krtinců, jak uvádí web BHG. Svůj domácí repelent se snažte vložit do co největšího množství z nich. Neobvyklá vůně potravin v kombinaci s cizí strukturou novin totiž vnáší do krtčího prostředí cizí prvek, často tohoto nepříjemného společníka nenásilně vybídne k odchodu.

Zvýšení účinnosti pomocí esenciálních olejů

Chcete-li zvýšit účinnost repelentu, přidejte do novinových balíčků několik kapek silně vonících esenciálních olejů, jak radí odborníci ze SmithsPestManagement. Zvláště účinné jsou mátový, ricinový a česnekový, protože tyto pachy jsou pro krtky jednoduše odpudivé.

11 myší za noc: Nejlepší domácí past na hlodavce zvládne vytvořit i naprostý antitalent na manuální práce

Jak vyhnat krtka iZdroj fotografie: Piqsels
Pokud už vás nebaví pohled na zahradu rozrytou až do posledního drnu, vyhlašte krtkům válku zcela přírodními prostředky

Vytrvalost se vyplatí

Jednorázové použití repelentu bohužel většinou nebude stačit. Krtci jsou vytrvalí a může tak trvat několik dní nebo dokonce týdnů, než vaši zahradu zcela opustí. Nezbude vám proto nic jiného, než každý nový kopeček „zásobit“ novinovým překvapením, a pak už si jen počkat na výsledky. Další  účinnou, ale ne tak šetrnou metodou, jak vyhnat krtky ze zahrady, je podle zkušeností redakce Chalupáři-Zahrádkáři i benzín.

Jak proti nechtěným krtkům na své zahradě postupujete vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
73 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články