Jsou to užiteční parťáci: Jen blázen by vyháněl ze zahrady vosy, škvory a ploštice

Zahrada oplývající takovou biodiverzitou je nejen známkou zdraví, ale také důkazem moudrosti zahradníka. Byla by škoda ji likvidovat

i Zdroj fotografie: Charles J. Sharp / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Zahrady jsou často vnímány jako klidné útočiště plné krásných rostlin a živých květin. V těchto klidných místech však číhá mnoho hmyzu, který je mnohými lidmi zcela neprávem považován za škůdce. Co když však tito tvorové nejsou nepřátelé, ale spojenci?

Dravé ploštice toho umí hodně

Pokud pěstujete brambory, může vám při pohledu na mandelinku běhat mráz po zádech. Málokdo však ví, že při její eliminaci hrají důležitou roli často přehlížené dravé ploštice. Chutnají jim totiž (kromě rostlinných šťáv) i mšice, roztoči, třásněnky a samozřejmě i larvy mandelinek. A pochutnají si třeba i na obávaném hálčivci révovém – pokud je tedy dřív nezlikvidujete všeobecně namířenými insekticidními postřiky, jak píše web Vegetariat.

Aspirin jako pomocník při bělení prádla: Stačí vhodit tablety do pračky nebo z nich udělat namáčecí lázeň

Až příště spatříte některého z těchto tvorů na své zahradě, zamyslete se nad možnými výhodami, které vám přinášejí. iZdroj fotografie: Pixabay
Až příště spatříte některého z těchto tvorů na své zahradě, zamyslete se nad možnými výhodami, které vám přinášejí.

Vosa – přírodní prostředek proti přemnožení much

Vosy jsou často nevítanými hosty při venkovních aktivitách, zejména proto, že jsou spojovány s bolestivými žihadly a mají sklon se neustále potulovat kolem nehlídaných nápojů a potravin. Ovšem jejich celková role v ekosystému je však nesporně prospěšná. Dospělé vosy se sice živí především nektarem a ovocem, ale jejich larvy jsou masožravé a jejich výživa závisí právě na hmyzu.

Dělnice vos loví a rozkládají mouchy, housenky a další hmyz, kterým pak krmí své larvy. Překvapivým faktem je, že malá skupina vos dokáže za pouhou hodinu pochytat a zabít až 200 much (a jedna vosa sama zvládne podle webu ScienceWorld za den sesbírat asi 100 mšic). Pokud je tedy nemusíte likvidovat, nedělejte to. Vaše zahrada vám bude vděčná.

Droždí je kouzelný zahradnický pomocník. Sazenice paprik a rajčat porostou jako o závod

Mýtus o tom, že škvoři lezou do lidských uší, aby tam nakladli vajíčka, je naprostý folklór, který nemá žádný reálný základ. iZdroj fotografie: Pixabay
Mýtus o tom, že škvoři lezou do lidských uší, aby tam nakladli vajíčka, je naprostý folklór, který nemá žádný reálný základ.

Škvoři – zahradní noční hlídka proti mšicím

Mýtus o tom, že škvoři lezou do lidských uší, aby tam nakladli vajíčka, je naprostý folklór, který nemá žádný reálný základ. Tento podlouhlý hmyz je sice všežravý, ale dává přednost jinému hmyzu, což z něj dělá dalšího užitečného zahradního spojence.

Na jeho jídelníčku jsou především mšice, které jsou běžnými škůdci v mnoha zahradách. Pokud to proto půjde, podpořte jejich přítomnost třeba květináči vycpanými senem nebo slámou. Jako úkryty je totiž tihle užiteční pomocníci opravdu milují.

Na jaké užitečné tvory nedáte na zahradě dopustit vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
51 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články