Naučte se uchovávat zralé bobuloviny jako profesionální šéfkuchaři. Uvidíte, že vám jejich zásoby už nikdy nedojdou.
Milujete chuť čerstvých jahod, malin a borůvek, ale vadí vám, jak rychle se kazí? Nemusíte se obávat! Stačí trocha dobré přípravy a váš spolehlivý přítel mrazák budete si moci tyto letní skvosty vychutnávat po celý rok. Pojďme se ponořit do umění správného zmrazení těchto křehkých plodů, které vám zajistí, že si z nich budete moci připravit lahodný koktejl nebo dezert třeba i uprostřed třeskuté zimy!
Základy zmrazování bobulovin
Nejdříve popořadě: úspěch zmrazování bobulovin spočívá v tom, jak s nimi zacházíte hned poté, co je přinesete domů z trhu nebo si je natrháte na zahradě. Různě druhy bobulovin musíte opečovávat trochu jinak, abyste maximálně využili jejich čerstvost a chuť:
Jahody: Sladké plody léta
Opatrně je omyjte ve studené vodě, odstraňte zelenou čepičku a bílou část pod ní pomocí vykrajovacího nože. V závislosti na vašich preferencích je nakrájejte na plátky nebo nechte vcelku. Nakonec je uspořádejte je v jedné vrstvě na plech tak, aby se netvořily větší hroudy. Po zmrazení je přendejte do vzduchotěsných nádob nebo sáčků a opět vraťte do mrazničky.
Maliny: Křehké, ale lahodné
Maliny omyjte a nechte je okapat: Myslete na to, že jsou křehké, proto je omyjte jen jemnou vodní sprškou nebo je krátce ponořte do cedníku. Nechte je zcela oschnout na vzduchu nebo je jemně poklepejte papírovými utěrkami. Rozložte je na tác vyložený pečicím papírem tak, aby se nedotýkaly, jak radí web Driscoll´s. Bleskově je zmrazte a poté je uložte do sáčku pro dlouhodobé skladování.
Borůvky: Odolní malí hrdinové
S těmito odolnými bobulemi se manipuluje nejlépe, jak potvrzuje i web TheSpruceEats. Stačí je rychle opláchnout a důkladně osušit. Poté je jednoduše rozložte na tác a zmrazte je jednotlivě. Nakonec opět přesypte do vhodných sáčků nebo nádobek.
„Před zmrazením se ujistěte, že jsou bobule úplně suché, aby se nevytvořily ledové krystalky, které by z bobulí udělaly kašovité zklamání. Na druhu nezáleží,“ radí na závěr čtenářka Jitka N. z Hradce Králové.