Skladování cukety na 10 různých způsobů: Může vydržet čerstvá až 12 měsíců

Pokud nechcete bohatství v podobě zralých cuket jen tak vyplýtvat, naučte se, jak je správně skladovat. Možností je mnoho.

i Zdroj fotografie: Infrogmation of New Orleans / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Cukety, velkorysý dar zahrady, mohou být v sezóně poněkud nadbytečné. Díky několika chytrým technikám si však můžete tuto všestrannou zeleninu užívat po celý rok.

1. Skladování ve sklepě

Skladování cuket ve sklepě může být úžasně efektivní, pokud je prostor dobře větraný. Klíčem je sklízet cukety v ideálním okamžiku – tedy když slupka ztvrdne, ale vnitřek zůstane křehký. Po sklizni se ujistěte, že jsou suché, zejména v okolí rány na stonku, a teprve poté je uložte do vhodné bedny.

2. Mrazení: Zachování textury a chuti

Mražení je pravděpodobně nejjednodušší způsob uchování cukety. Nastrouhejte ji nebo nakrájejte na kostky, ale nezapomeňte nejprve oloupat a zbavit jadřinců ty větší. Rozložte kousky na plech, aby se vzájemně nedotýkaly, a zmrazte je, dokud neztuhnou. Pak už je jen přendejte do mrazicích sáčků.

3. Zábavná variace na nudle

Přeměňte cukety na zoodles (ano, název jsme si půjčili angličtiny), které jsou příjemnou alternativou tradičních těstovin. Cuketu podle návodu z webu MasterClass jednoduše spiralizujte a použijte ji buď čerstvou, nebo ji zmrazte na později.

Uchování jahod bez mražení a zavařování: Osvědčený prvorepublikový postup si vystačí jen s cukrem – chutnají jako čerstvé a vydrží věky

Cuketa krájená na plátky
Díky těmto krokům bude váš mrazák zásoben cuketou, která bude připravena obohatit vaše pokrmy, opravdu kdykoli během roku.
iZdroj fotografie: Pixabay

4. Zavařování: Cukety jako okurky

Proč z cukety neudělat nakládané okurky? Nakrájejte je na plátky, přidejte oblíbené koření a ocet a zavařte je stejně jako okurky. Tato metoda nejen prodlouží jejich trvanlivost, ale také dodá vaší spíži chuťový šmrnc.

5. Cuketa: pikantní a sladká

Cuketový relish připravíte tak, že zeleninu nakrájíte nadrobno a uvaříte ji s cibulí, paprikou, cukrem, octem a hořčičnými semínky. Tento relish se skvěle hodí k vylepšení sendvičů a hot dogů a lze jej i konzervovat.

6. Sušené cuketové chipsy

Cukety nakrájejte na tenké plátky, ochuťte je vybraným kořením a usušte je buď v sušičce potravin, nebo při nízké teplotě v troubě (nezapomeňte ji nechat pootevřenou). Tyto chipsy jsou zdravou a křupavou svačinkou, kterou lze ve vzduchotěsné nádobě skladovat několik měsíců.

7. Zdravá cuketová mouka

Pokud cuketu určenou na chipsy neokořeníte, můžete ji později rozemlít a proměnit ve zdravou mouku. Ve vzduchotěsné nádobě vám vydrží opravdu dlouho, jak radí web EatingWell.

Jak uchovat jablka, aby vydržela i rok: Pomůže zamražení, sušení i uzavření v zavařovací sklenici

Pojďme se ponořit do 10 kreativních a praktických metod skladování cuket, které zajistí čerstvost až na 12 měsíců! iZdroj fotografie: Pixabay
Pojďme se ponořit do 10 kreativních a praktických metod skladování cuket, které zajistí čerstvost až na 12 měsíců!

8. Cuketa Ikra: Vegetariánský kaviár

Připravte si lahodnou cuketovou ikru, často nazývanou vegetariánský kaviár. Nastrouhanou cuketu uvařte s rajčaty, cibulí a kořením, dokud nebude hustá a roztíratelná. Tuto směs lze konzervovat a vychutnávat jako dip nebo pomazánku po celý rok.

9. Cuketová marmeláda: Sladká a neobvyklá

Překvapivě sladkou cuketovou marmeládu vytvoříte tak, že cuketu uvaříte s cukrem a trochou citronu. Může to být vynikající způsob, jak propašovat zeleninu do jídelníčku, a lze ji skladovat jako jakýkoli jiný džem nebo marmeládu.

10. Krémová cuketová polévka

Můžete si také uvařit svoji oblíbenou polévku a jednoduše ji (bez smetany nebo třeba těstovin) uložit do mrazáku. A až na ji budete mít chuť, jen ji vytáhnete a rozmrazíte.

Jak skladujete cuketu vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
56 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články