Krtci nemají žádnou šanci, ze zahrady je odežene lidový lektvar ve formě podmáslí

Krtky můžete vyhnat jen lokálně. Tento přístup vám umožní využívat ekologické výhody, které krtci v blízkosti přinášejí, aniž by vám ničili trávník.

Krtci nemají žádnou šanci, ze zahrady je odežene lidový lektvar i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Krtci, tito malí a záhadní tvorové, kteří jsou často považováni za zahradní obtíž, mohou zvědavcům nabídnout mnohem víc než jen převrácenou zeminu. Krtci, kteří patří do čeledi krtkovitých (Talpidae), nejsou hlodavci, jak se běžně mylně soudí, ale jde o hmyzožravce – podobně jsou na tom třeba ježci.

Mistři stavitelé pod zemí

Krtci jsou podle webu CountryLiving výjimeční kopáči, kteří se svými lopatkovitými tlapkami prokopávají do půdy. Většinu života prožijí pod zemí ve složité síti vzájemně propojených tunelů, které slouží k různým účelům, například k hnízdění, ukládání potravy a chytání hmyzu. Struktura krtčího tunelového systému je zároveň pevností i pastí, přičemž hlubší, trvalé tunely slouží k pobytu během zimy a výchově mláďat, zatímco povrchové tunely jsou dočasnými loveckými cestami.

Nevhodní sousedé pro orchidej

Aby orchidej kvetla: Chce to mléko, česnek nebo banán

Krtci na zahradě nesnesou hluk ani zápach benzínu – vyzkoušejte to iZdroj fotografie: Freepik
Nedovolte, aby vám krtci poničili zahradu. Vyženou je ty správné bylinky nebo osvědčené babské rady. Vyzkoušejte je

Strava a lov: Krtčí podzemní bufet

Navzdory tomu, co by si zahrádkáři možná přáli, jsou krtci užitečnými predátory hmyzu a červů. Jejich potravu tvoří především žížaly, které živé a znehybněné ukládají do speciálních spižíren pro budoucí konzumaci. Tím nejen pomáhají regulovat populaci hmyzu na zahradě, ale také provzdušňují půdu a zlepšují její úrodnost, jak připomíná web GardenBenches.

Taktika s podmáslím: lidový prostředek proti krtkům

Ne vždy jsou bohužel tito návštěvníci na zahradě vítáni. Pokud je chcete z určité části (nebo dokonce z celé zahrady) vyhnat, jděte na to šikovně. Mezi množstvím domácích prostředků, které údajně odpuzují krtky, vyniká zejména levné podmáslí. Tento zkvašený mléčný výrobek vydává silné a štiplavé aroma, které krtkům připadá obzvláště nepříjemné.

Chutné karamelové mléko jako domácí lék při nachlazení a kašel

Krtci nemají žádnou šanci, ze zahrady je odežene lidový lektvar iZdroj fotografie: Freepik
Krtci nemají žádnou šanci, ze zahrady je odežene lidový lektvar

Jak postupovat krok za krokem

Pečlivě sledujte zahradu a hledejte čerstvé krtčí nory. Ty obvykle ukazují na nedávno vyhloubené nebo aktivně používané tunely. Poté smíchejte velké množství podmáslí s vodou, abyste vytvořili zředěný roztok, který může snadno vtékat do krtčích tunelů. V závislosti na vytrvalosti populace krtků může být nutné tento postup několikrát opakovat. Nakonec však bude téměř jistě účinný. Další  účinnou a mnohem rychlejší metodou, jak vyhnat krtky ze zahrady, je podle zkušeností redakce Chalupáři-Zahrádkáři i benzín.

Jak proti krtkům bojujete vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
51 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články