Stará vana má svá využití, na zahradě poslouží jako krásné jezírko

Proměňte svou starou vanu v okouzlující jezírko a a sledujte, jak se vaše zahrada promění v nádherný prostor.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Zahrady se často stávají vítaným útočištěm, kde si můžete odpočinout od každodenního shonu a kde se můžete kreativně projevit. Jedním z jedinečných a ekologických způsobů, jak zvýšit atraktivitu zahrady, je postavení jezírka. A jako základ může klidně posloužit i stará vana.

Od vany až po jezírko

Prvním krokem v tomto transformačním procesu je výběr vhodné vany. Použít lze v zásadě jakýkoli kus, ať už se jedná o klasickou vanu na nožičkách, nebo modernější akrylátový model. Klíčové je zajistit, aby vana byla konstrukčně pevná a udržela vodu i zeminu.

Před instalací ji důkladně vyčistěte, abyste odstranili veškeré zbytky nebo chemikálie, které by mohly poškodit vodní organismy, jak radí web ABC. Dále odstraňte všechny vodovodní armatury, baterie a trubky. Nakonec utěsněte přepadové otvory a všechny ostatní otvory vodotěsným silikonem, abyste zabránili úniku vody.

Bazén z palet, který lze jednoduše postavit svépomocí, využijte ještě letos

Jedním z jedinečných a ekologických způsobů, jak zvýšit atraktivitu zahrady, je postavení jezírka. A jako základ může klidně posloužit i stará vana. iZdroj fotografie: Depositphotos
Jedním z jedinečných a ekologických způsobů, jak zvýšit atraktivitu zahrady, je postavení jezírka. A jako základ může klidně posloužit i stará vana.

Výběr místa je důležitý

A kam nové jezírko umístit? Vyberte pro něj místo, na které dopadá částečné sluneční světlo. Příliš mnoho slunce totiž podle webu EmpressOfDirt může podporovat nadměrný růst řas, zatímco příliš málo může bránit růstu vodních rostlin. Správnou rovnováhu obvykle zajišťuje právě polostín.

Vykopejte jámu o něco větší, než jsou rozměry vany. Tím získáte prostor pro správné umístění a přirozeně vypadající okraje. Dno jámy vyplňte pískem, aby se celá konstrukce stabilizovala. Na písek pak rozprostřete vrstvu štěrku nebo drobných kamínků. Tento základ napomáhá filtraci vody a poskytuje přirozený estetický dojem. Je také zásadní pro ukotvení kořenů rostlin.

Fascinující kontejnerový dům ohromil celý svět. Postavíte ho za 10 minut, komfort bydlení je však neuvěřitelný

Přeměnou staré vany na zahradní jezírko nejen recyklujete nepoužívaný předmět, ale také přispějete k lepší biologické rozmanitosti. iZdroj fotografie: Depositphotos
Přeměnou staré vany na zahradní jezírko nejen recyklujete nepoužívaný předmět, ale také přispějete k lepší biologické rozmanitosti.

Přidání vodních prvků

I když to není nezbytné, doporučujeme u jezírka vytvořit ještě vodopád. Ten skvěle zvýrazní jeho krásu a zlepší cirkulaci a provzdušňování vody. Postavte ho na jednom konci vany z kamenů, cihel nebo jiných přírodních materiálů. Základ pro proudění vody pak dodá ponorné čerpadlo.

Nakonec do své vodní zahradní dekorace vysaďte různé vodní a vlhkomilné rostliny, abyste vytvořili prosperující ekosystém. Rozmístěte je dovnitř i kolem ní tak, abyste vytvořili plynulý přechod od jezírka k zahradě. A pak už se můžete jen kochat.

Co říkáte na tenhle šikovný DIY projekt?

Diskuze Vstoupit do diskuze
113 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články