Písek a piliny: Přesně to mrkev potřebuje, pak vydrží čerstvá klidně 12 měsíců

Tato technika funguje opravdu skvěle, protože kopíruje přirozené podmínky, které udržují kořenovou zeleninu v kondici.

Mrkev v pytli i Zdroj fotografie: Piqsels
                   

Mrkev, stejně jako většina kořenové zeleniny, se nejlépe skladuje v chladném a vlhkém prostředí. Klíčem k její dlouhotrvající čerstvosti je napodobit podmínky, ve kterých se jí daří během vegetačního období.

Vše začíná teplotou

Ideální teplota pro skladování mrkve je 0 až 5 °C, protože se tím zpomaluje proces hnití. Vhodné jsou sklepní prostory, sklep nebo dokonce chladicí zásuvka v lednici, pokud se vám podaří udržet v ní stálou teplotu.

Aby mrkev zůstala křupavá, potřebuje vysokou vlhkost, jak píše web GardenersPath. Pokud je skladována v suchém prostředí, vysychá a svou křupavost ztrácí. Řešení? Vytvořte způsob skladování, který udržuje vlhkost, ale zároveň nebrání dýcháníuskladněné zeleniny (čímž zabráníte vzniku plísní a hniloby). Dosáhnout toho lze právě pískem a pilinami.

Čerstvý česnek až do jara: Babiččina zlatá technika skladování, díky které vydrží klidně až půl roku

Velká úroda mrkve iZdroj fotografie: Freepik
Písek i piliny fungují jako přírodní izolační materiály, které udržují stálou vlhkost.

Proč písek a piliny?

Písek i piliny fungují jako přírodní izolační materiály, které udržují v okolí mrkve stálou vlhkost. Každý z těchto materiálů má své specifické výhody.

  • Písek je těžký a velmi dobře drží vlhkost. Výborně udržuje mrkev v mírně vlhkém prostředí, aniž by byla mokrá.
  • Piliny, zejména z měkkého dřeva, jsou lehké a lépe se s nimi manipuluje. Nejenže udržují vlhkost pod kontrolou, ale také přirozeně odpuzují škůdce – zejména hlodavce. Také dokážou absorbovat přebytečnou vlhkost, když je to třeba.

Skladování mrkve v písku a pilinách: krok za krokem.

Pro začátek jí správně skliďte a očistěte, jak už Chalupáři-Zahrádkáři radili. Jakmile je mrkev připravena, je čas ji uskladnit. Začněte tím, že na dno nádoby nasypete vrstvu písku hlubokou asi 2 až 3 cm, jak radí web OriginalHomesteading. Navrch položte suchou mrkev v jedné vrstvě (dbejte na to, aby se vzájemně nedotýkala).

Existuje jen jediný správný způsob skladování červené řepy, ostatní jsou na škodu. Osvědčená taktika zařídí delší trvanlivost a božskou chuť

Aby se mrkvi dobře dařilo, potřebuje kyprou, dobře odvodněnou půdu bez kamenů a těžkých hrud. A k tomu také správné hnojivo. iZdroj fotografie: Freepik
Pokud jde o skladování mrkve, existuje nadčasové tajemství, které může prodloužit její čerstvost až na 12 měsíců – písek a piliny.

Přes mrkev pak nasypte další 2 až 3 cm písku smíchaného s pilinami. Pokračujte ve vrstvení, dokud nebude nádoba plná. Nakonec ji zasypte vrstvou písku a uložte do sklepa. Uvidíte, že vám mrkev vydrží opravdu dlouho.

Jak skladujete kořenovou zeleninu vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
147 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články