Čištění komínu je hračka, nemusí se ani lézt na střechu: V krbu stačí spálit bramborové slupky

Existují chytré a snadné metody, které mohou udržet váš komín v čistotě, a které nezahrnují žádné složité nástroje ani nebezpečné manévry.

I když představa, že byste měli lézt na střechu s komínovými štětkami kartáči, může být skličující, nezoufejte. Jde to i jinak. i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Čištění komínů je podle webu LifeHacker nezbytné pro každou domácnost, která používá krb nebo kamna na dřevo. V komíně se totiž časem hromadí saze a kreozot (vedlejší produkt spalování dřeva), což může vést ke špatnému větrání, neefektivnímu vytápění a dokonce k riziku požáru nebo otravy oxidem uhelnatým.

Kouzlo bramborových slupek

Může to znít trochu jako nesmyslná pohádka, ale použití bramborových slupek k čištění komína je ve skutečnosti léty prověřený trik, který je překvapivě účinný (i když se to v době moderních technologií může zdát trochu zvláštní, to nepopíráme).

Kouřící komín

Když je kouř ze sousedovic komína otravný: Dá se bránit, může ho čekat pokuta 50 000 Kč

I když představa, že byste měli lézt na střechu s komínovými štětkami kartáči, může být skličující, nezoufejte. Jde to i jinak. iZdroj fotografie: Depositphotos
I když představa, že byste měli lézt na střechu s komínovými štětkami kartáči, může být skličující, nezoufejte. Jde to i jinak.

Proč právě bramborové slupky?

Je to jednoduché. Když spálíte bramborové slupky, škrob uvolněný ze slupek funguje jako přírodní změkčovač sazí. Při interakci škrobu s kreozotem a sazemi na stěnách komína dochází k uvolnění usazenin, které poté postupně odnese průvan. Co budete potřebovat:

  • Kbelík plný čerstvých bramborových slupek.
  • Horký oheň hořící v krbu nebo v kamnech na dřevo.

Je důležité začít s dobře hořícím ohněm. Bramborové slupky nejsou samy o sobě dobrým palivem, takže byste je měli přidat do již zapáleného ohně. Do ohně vhazujte 2-3 vrstvy slupek najednou. Uvolněný škrob bude stoupat s kouřem a začne působit na stěny komína. Chcete-li dosáhnout nejlepších výsledků, pokračujte v přidávání bramborových slupek 3 až 4 dny po sobě. Měli byste si rychle všimnout rozdílu, protože saze se začnou uvolňovat a čistit.

Revize komína: Kdo neprovede povinnou kontrolu, může skončit s pokutou

Revize komína: Kdo neprovede povinnou kontrolu, může skončit s pokutou 100 000 Kč

Slupky z brambor jsou skvělým přírodním hnojivem pro vaši okrasnou nebo zeleninovou zahradu. Způsobů jejich využití je hned několik. iZdroj fotografie: Judgefloro / Creative Commons Zero / Public Domain Dedication
Slupky z brambor jsou skvělým přírodním hnojivem pro vaši okrasnou nebo zeleninovou zahradu. A skvěle vyčistí i komín.

Měsíční údržba, která pomáhá

Tuto metodu opakujte každý měsíc, abyste zabránili výraznému hromadění sazí a kreozotu (to může být opravdu nebezpečné, jak píše web WikiHow). I když zcela nenahradí profesionální čištění komína, je to účinný způsob, jak udržet čistotu mezi povinnými revizemi. A navíc je to skvělý způsob, jak recyklovat bramborové slupky! A využít můžete i ty česnekové, hodí se jako skvělé hnojivo pro pokojovky, jak už Chalupáři-Zahrádkáři psali.

Jak svůj komín čistíte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
73 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články