Bramborová voda mění pravidla hry: Zničí plevel a rostlinám dodá sílu růst

Bramborová voda pomáhá podpořit růst rostlin tím, že obohacuje půdu o důležité živiny, ale je také překvapivě účinnou zbraní proti úpornému plevelu.

i Zdroj fotografie: Hunyk / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Při vaření brambor se do vody vyluhují některé živiny a vzniká tekutina bohatá na klíčové minerály, jako je fosfor, železo, draslík a hořčík, jak píše web AskTeamClean. Tyto živiny jsou nezbytné pro zdraví rostlin, přispívají k silným kořenům, živému růstu a zvýšené produkci květů.

Jak voda z brambor vyživí rostliny

Každá z těchto složek má totiž v organismu rostlin specifické funkce. A začnou-li působit dohromady, příjemně vás překvapí.

  • Železo pomáhá při tvorbě chlorofylu, zeleného barviva v rostlinách, které je zodpovědné za fotosyntézu.
  • Fosfor podle stránek Greg podporuje zdravý vývoj kořenů a stimuluje růst květů a plodů.
  • Draslík zlepšuje celkový zdravotní stav rostlin tím, že zvyšuje jejich odolnost vůči chorobám.
  • Hořčík je nezbytný pro činnost enzymů a produkci energie a podporuje bujnou vegetaci.

Co dělat, aby voda z hrnce při vaření nevytekla: Pomůže obyčejná vařečka

Vařící voda může způsobit tepelné namáhání materiálu, ze kterého je odtok vyroben, což může vést k jeho prasknutí. iZdroj fotografie: Freepik
Zaléváním rostlin bramborovou vodou jim v podstatě dodáváte živiny podobné přírodnímu hnojivu.

Zaléváním rostlin bramborovou vodou jim v podstatě dodáváte živiny podobné přírodnímu hnojivu. A co je na tom nejlepší? Je to zcela zdarma, ekologické a využijete tak vedlejší produkt, který byste jinak vyhodili.

Když hnojit, tak bez soli

Než začnete sbírat vodu z brambor, musí zaznít jedna zásadní poznámka: nepoužívejte sůl. Ta totiž může rostlinám uškodit, způsobit jejich dehydrataci a potenciálně je zabít. Před zálivkou ji nemusíte nijak ředit, jen ji nechte vychladnout.

Pokud chcete uvařit těstoviny bez toho, aby se rozvařily, můžete si zkusit vzít na pomoc led – funguje opravdu přímo skvěle.

Neosolená voda po vaření těstovin je efektivním elixírem pro každou rostlinu

Ve světě zahradničení se počítá každý malý trik. Jedním z takových podceňovaných tajemství, které si rychle získává pozornost, je voda z brambor. iZdroj fotografie: Freepik
Ve světě zahradničení se počítá každý malý trik. Jedním z takových podceňovaných tajemství, které si rychle získává pozornost, je voda z brambor.

Voda z brambor: účinný prostředek na hubení plevele

S bojem proti plevelům se potýká každý zahrádkář. Na výběr je sice spousta komerčních přípravků, ale mnohé z nich obsahují škodlivé chemikálie, které mohou ovlivnit nejen vaše rostliny, ale i okolní ekosystém. Bramborová voda nabízí přírodní, a tak trochu kutilské řešení tohoto problému. Stačí ji na plevel vylít ještě horkou. A proč to funguje?

  • Vysoká teplota vody plevel spálí, což způsobí jeho uvadnutí a odumření. To je účinné zejména na viditelné, nadzemní části rostlin.
  • Škrob z brambor ucpe póry případných přeživších listů a zablokuje jejich schopnost přijímat vzduch a živiny. Ošetřené rostliny už tedy znovu určitě nevyrostou.

A skvěle vám s plevelem může pomoci i docela obyčejná sůl, jak už Chalupáři-Zahrádkáři radili.

Jak využíváte vodu z vaření brambor vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
65 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články