Orchideje nikdy nekvetly tak krásně: Jednoduchý trik s vaječnými skořápkami slibuje nebývalé výsledky

Existuje překvapivě jednoduché domácí řešení, které může podpořit růst a kvetoucí potenciál vašich orchidejí – vaječné skořápky.

Orchideje nikdy nekvetly tak krásně: Jednoduchý trik s vaječnými skořápkami slibuje nebývalé výsledky i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Ano, rozlámané skořápky z ranní snídaně se mohou proměnit v účinné hnojivo pro vaše milované orchideje. Trik spočívá v jejich bohatém obsahu vápníku, který může vyživovat vaše rostliny a vést k častějšímu a živějšímu kvetení, jak radí web Express.

Vaječné skořápky jako hnojivo: Proč fungují?

Vaječné skořápky jsou fantastickým zdrojem uhličitanu vápenatého, klíčového minerálu, který posiluje strukturu rostlin. Vápník je nezbytný pro vývoj kořenů a celkové zdraví rostlin. Pomáhá vytvářet silné buněčné stěny, což rostlině podle informací z webu OrchidRepublic umožňuje účinněji přijímat živiny.

Orchideje sice nepotřebují velké množství vápníku, ale malé dávky dodávané drcenými vaječnými skořápkami mohou výrazně posílit jejich růst a cyklus kvetení,“ radí zahradnice Milada K. z Třebíče. Kromě toho obsahují také stopové prvky, jako je hořčík a draslík, které dále prospívají zdraví vašich rostlin.

Čaj z vařených skořápek prokazatelně působí jako terapie pro rostliny. Po zalití budou zdravé, odolné a ochotně pokvetou i zaplodí

Pokud máte rádi vejce, určitě byste neměli vyhazovat jejich skořápky. Na zahradě vám totiž mohou opravdu skvěle pomoci. iZdroj fotografie: Depositphotos
Pokud máte rádi vejce, určitě byste neměli vyhazovat jejich skořápky. Na zahradě vám totiž mohou opravdu skvěle pomoci.

Jak vyrobit hnojivo z vaječných skořápek

Vytvoření účinného hnojiva z vaječných skořápek pro vaše orchideje je překvapivě snadné a vyžaduje pouze několik kroků:

  • Začněte tím, že si v kuchyni nasbíráte vaječné skořápky. Po rozbití vajec skořápky důkladně opláchněte, abyste odstranili veškeré zbytky vajec. Tento krok je důležitý, abyste předešli přilákání škůdců nebo vzniku nepříjemného zápachu.
  • Očištěné skořápky položte na plech a vložte je na 5 až 10 minut do trouby při nízké teplotě (asi 90 °C). Tím skořápky nejen vysušíte, ale také odstraníte případné přetrvávající bakterie nebo plísně, které by mohly poškodit vaše rostliny.

Rozdrťte vaječné skořápky

Jakmile jsou skořápky suché a křehké, rozdrťte je na jemný prášek. Můžete použít hmoždíř a tlouk, mixér nebo skořápky jednoduše vložit do plastového sáčku a rozdrtit je válečkem. Čím je prášek jemnější, tím lépe se promísí s půdou a uvolní živiny.

Co znamenají čísla na skořápkách od vajec: Dokáží prozradit trvanlivost, velikost i kvalitu

Orchideje, které jsou proslulé svou křehkou a exotickou krásou, často vyžadují precizní péči, aby se jim dařilo a kvetly. iZdroj fotografie: Freepik
Orchideje, které jsou proslulé svou křehkou a exotickou krásou, často vyžadují precizní péči, aby se jim dařilo a kvetly.

Pro přípravu tekutého hnojiva vezměte dvě čajové lžičky rozdrceného prášku z vaječných skořápek a přidejte ho do asi 600 ml (zhruba 2,5 šálku) převařené vody. Směs nechte alespoň 24 hodin odstát, aby se vápník vyluhoval do vody. Jakmile je roztok připraven, přeceďte jej a použijte jako zálivku. Během vegetačního období s ním rostliny zalévejte každých 14 dní, mimo něj pak jednou za měsíc. O další tipy pro pěstování těchto nádherných pokojových rostlin se Chalupáři-Zahrádkáři nedávno podělili například zde.

Jak hnojíte své orchideje vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
77 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články