Září je ideální čas na dekontaminaci půdy. Jde o ověřený způsob, jak si zajistit dvojnásobnou úrodu v příští sezóně

Nenechte nic náhodě a záhony před dalším použitím řádně dekontaminujte. Ušetříte si tak celou řadu možných potíží.

Jak na nejlepší kompost v okolí: Důležité je založit ho ve stínu i Zdroj fotografie: Freepik
                   

K ošetření půdy na podzim se nejčastěji používá dusíkaté vápno nebo dolomitický vápenec. Web ČeskéStavby doporučuje při intenzivním pěstování vápnit zeleninové záhony každé čtyři roky, pokud tedy nenaměříte pH půdy vyšší něž 7,2.

Na co dát pozor při vápnění

Silnější vápnění pak uvítají košťáloviny. Vápno nikdy nepoužívejte zároveň s jiným hnojivem, měl by mezi nimi být rozestup alespoň dvou až tří týdnů. Provádět byste ho měli vždy v období vegetačního klidu – pozdě na podzim nebo brzy na jaře.

1 kostka droždí změní záhon paprik k nepoznání. Po užití tímto způsobem budou plody šťavnatější, barevnější, sladší a plné vitamínů

Pokud si chcete i příští rok pojistit maximální úrodu, pak se musíte právě teď o své záhony správně postarat. Postup je docela snadný. iZdroj fotografie: Deposiphotos
Pokud si chcete i příští rok pojistit maximální úrodu, pak se musíte právě teď o své záhony správně postarat. Postup je docela snadný.

Kefírové nebo syrovátkové ošetření půdy

Po dekontaminaci je třeba půdu také dostatečně vyživit. K přípravě tohoto účinného ošetření půdy budete potřebovat následující ingredience:

  • 1 litr kefíru nebo syrovátky: Kefír a syrovátka jsou bohaté na prospěšné mikroorganismy, jak píše mimo jiné i web Dáma, takže jsou cenným doplňkem půdy na vaší zahradě. Obsahují řadu probiotik, která zlepšují zdraví půdy a podporují růst prospěšných bakterií a hub. Syrovátka vám pomůže například s plísní na okurkách, jak jsme na webu Chalupáři-Zahrádkáři již psali.
  • 1 polévková lžíce skořice: Skořice nejen příjemně voní, ale působí také jako přírodní protiplísňový prostředek, který pomáhá chránit rostliny před chorobami přenášenými půdou.
  • 1 polévková lžíce kurkumy: Kurkuma je na živiny bohaté koření, které směsi dodává množství vitamínů včetně vitaminů A, C a různých vitamínů skupiny B. Přispívá také vápníkem, železem, hořčíkem, fosforem, zinkem, mědí a aminokyselinami.

Začněte rozmícháním 1 polévkové lžíce skořice ve sklenici teplé vody. Tato směs skořice a vody bude ve vašem půdním ošetření působit jako protiplísňová složka. Poté smíchejte roztok skořice a vody s 1 litrem kefíru nebo syrovátky. Kombinací těchto složek vytvoříte na živiny bohatou a mikroorganismy obohacenou kúru pro vaši zahradní zeminu.

Bezúdržbový jahodový záhon: Připravte si pár PET lahví a kousek netkané textilie. Sklidíte až 45 kg jahod z 1 m² takřka bez práce

Před začátkem jara je ideální čas na přípravu zahrady, a to včetně kontroly skleníku a prostřihávání keřů. Je to opravdu důležité. iZdroj fotografie: Pixabay
Před začátkem zimy je ideální čas na přípravu zahrady, a to včetně dekontaminace půdy. Je to opravdu důležité.

Nakonec do téměř hotového roztoku přidejte 1 polévkovou lžíci kurkumy. Kurkuma nejen obohatí půdu o důležité živiny, ale díky svému silnému aroma působí také jako přírodní odpuzovač škůdců. Podle webu Agromanuál se řadí mimo jiné i mezi účinné rostlinné pesticidy.

Jak se o svou zahradu staráte na podzim vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
131 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články