Prací gel z kaštanů: Vyplatí se je sbírat po kilech, prádlo vyčistí jedna báseň

Prací gel z kaštanů neobsahuje žádné umělé vonné látky ani konzervační chemikálie, je tedy ideální i pro praní dětského oblečení.

i Zdroj fotografie: Galjundi7 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Kaštany, zejména jírovec maďal (Aesculus hippocastanum), nabízejí mnohem více než jen léčebné využití. Tyto krásné plody obsahují saponiny, které mají pěnivé a čisticí vlastnosti, takže jsou také přírodní a ekologickou volbou pro praní, jak píše web TerraGaia.

Proč jsou kaštany ideální pro praní?

Kaštany obsahují saponiny – přírodní povrchově aktivní látky, které po smíchání s vodou vytvářejí pěnu, která dokáže účinně vyčistit oblečení. Kromě čisticích vlastností pomáhají saponiny změkčovat vodu, což zvyšuje účinnost pracích prostředků.

Kaštany jsou obzvláště vhodné pro praní lehce zašpiněných oděvů a nabízejí tak alternativu k pracím prostředkům zakoupeným v obchodě bez použití chemických látek. Jsou ideální pro osoby s citlivou pokožkou, děti nebo osoby alergické na běžné prací prostředky. Myslete však na to, že mohou mít problémy s odolnějšími skvrnami, jako jsou třeba ty od oleje, vína nebo hluboce usazené špíny. Na ty budete před použitím kaštanového gelu potřebovat specializovaný odstraňovač skvrn, například žlučové mýdlo.

Jak vyrobit kaštanový prací gel

Budete potřebovat 10-12 kaštanů a 1 litr teplé vody. Začněte tím, že kaštany omyjete a osušíte. Čerstvé kaštany můžete oloupat, ale tento krok není nutný, protože hnědá slupka vám oblečení nijak nezabarví. Poté je rozdrťte třeba paličkou (přes utěrku). Čím menší kousky, tím rychlejší bude proces přípravy.

Ještě máte čas: nasbírejte si listy maliníku a připravte si z nich výborný léčivý čaj

Pokud chcete při praní prádla opravdu ušetřit, musíte přehodnotit některé své návyky. Zrevidovat se vyplatí třeba používanou teplotu. iZdroj fotografie: Depositphotos
Kaštany jsou obzvláště vhodné pro praní lehce zašpiněných oděvů a nabízejí tak alternativu k pracím prostředkům zakoupeným v obchodě.

Kaštany přendejte do sklenice s těsně přiléhajícím víčkem a zalijte je teplou (ale ne vařící) vodou. Protřepte je, aby se vytvořila pěna podobná mýdlu a nechte několik hodin odstát. Rozdrcené kaštany uvolní saponiny během 3-4 hodin. Voda by měla být poté mléčná a mírně nažloutlá.

Stačí přecedit a máte hotovo

Tekutinu přelijte přes jemné sítko, abyste odstranili kousky kaštanů a získali přírodní prací gel. Ten můžete uchovávat v chladničce až týden. Pro zvýšení vůně zvažte přidání 3-5 kapek esenciálních olejů, například levandulového, citrusového nebo tea tree.

Čas natrhat šípky: Babičky je sbíraly po kilech, jsou skvělé na čaj, omáčku i med

Kaštanový prací gel je neuvěřitelně jemný, takže je vynikající volbou pro alergiky a osoby s citlivou pokožkou nebo ekzémy. iZdroj fotografie: Pixabay
Kaštanový prací gel je neuvěřitelně jemný, takže je vynikající volbou pro alergiky a osoby s citlivou pokožkou nebo ekzémy.

Web Soaphoria radí, že nejlépe funguje při teplotách mezi 40 °C a 60 °C. Pokud žijete v oblasti s tvrdou vodou, přidejte do praní lžičku jedlé sody, abyste zvýšili čisticí výkon. Běžný prací gel si pak skvěle poradí třeba s plísněmi v koupelně, jak už Chalupáři-Zahrádkáři psali.

Jak využíváte kaštany vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články