Konec slimákům jednou provždy: Osvědčená podzimní strategie je odežene ze zahrady na několik sezón

Slimákům se daří ve vlhkém prostředí, takže účinnou obranu představuje správný zásah proti vlhkosti. Právě teď na podzim je to velmi důležité.

Nachytá se úplně každý slimák: Pivní past je šikovně naláká, není z ní cesty ven i Zdroj fotografie: Freepik
                   

S příchodem podzimu je ideální čas zahájit strategický útok, který vaši zahradu zbaví těchto slimáků nejen na tuto sezónu, ale i na další roky. Právě teď totiž hledají vhodné místo k přezimování a pokud jim ho zničíte, nepřežijí.

Odstraňte jejich úkryty

Podzim je obdobím, kdy se slimáci připravují na zimu a hledají útulné úkryty, kde by přečkali chladné měsíce. Prvním krokem v jejich likvidaci je proto odstranění potenciálních skrýší, a to zejména v blízkosti rostlin, které chcete ochránit. Pamatujte na to, že slimáci mají tendenci se stahovat do tmavých a vlhkých míst, jako jsou kupky listí, hromady větví nebo staré květináče.

Zničte vajíčka slimáků hloubkovým rytím

I když vyhnání dospělých slimáků je skvělý začátek, skutečný boj se podle odborníků z GreensideUp odehrává pod půdou. Předtím, než se slimáci uloží k zimnímu spánku, nakladou do půdy shluky vajíček, která jim zajistí přežití potomstva pro následující sezónu. Pokud však tato vajíčka najdete, můžete je jednoduše zlikvidovat další generace těchto škůdců se tak zbavit.

Krtek bývá na zahradě nevítaným škůdcem

Krtek se na zahradu nevrátí, vyženou ho bylinky a aromatické potraviny

Jak na slimáky iZdroj fotografie: Depositphotos
Slimáci, tito slizcí škůdci požírající rostliny, mohou změnit sen zahradníka v noční můru. Zakročte proti nim včas.

Vajíčka slimáků se často ukrývají ve zkypřené půdě, zejména na již nepoužívaných zahradních záhonech nebo pod plevelem, který začal klíčit. Milují také půdu kolem stromů nebo keřů, kterou jste nedávno zryli nebo připravili na zimu. Základem je půdu důkladně převrátit. Pomocí rýče ji hluboko překopejte a otočte ji tak, aby její spodní vrstvy byly vystaveny vzduchu. Tím se vajíčka slimáků dostanou na povrch, kde jsou zranitelná vůči chladu – a o zbytek se už postará mráz.

Hubení vajíček slimáků přírodními metodami

Podle webu GardenersWorld někdy ovšem ani chlad nestačí k tomu, aby vajíčka slimáků zničil, a to zejména v oblastech s mírnější zimou. Naštěstí existují jednoduché přírodní metody, jak se s nimi vypořádat. Jednou z nejlepších zbraní proti vajíčkům slimáků je skromná kopřiva. Můžete použít jak kopřivu dvoudomou (Urtica dioica), tak menší kopřivu žahavku (Urtica urens).

Česnekové slupky ze zahrady při správné aplikaci odeženou svilušky i mšice

Proto naše babičky nevyhazovaly česnekové slupky: Ze zahrady odeženou svilušky i mšice

Ne vždy je třeba při likvidaci slimáků používat nejrůznější chemické prostředky. Mnohdy si vystačíte i s těmi přírodními. iZdroj fotografie: Freepik
Ne vždy je třeba při likvidaci slimáků používat nejrůznější chemické prostředky. Mnohdy si vystačíte i s těmi přírodními.

Připravíte-li si kopřivový čaj (jednoduchý nálev z kopřiv namočených ve vodě), můžete jím postříkat půdu, abyste odradili slimáky a zničili jejich vajíčka. Čaj je také plný živin, jako jsou třeba vitaminy A, B, C, E, a také železa, vápníku a draslíku, takže jeho prostřednictvím své záhony i pohnojíte. A vyzkoušet můžete i pivní past podpořenou kvasnicemi, jak už Chalupáři-Zahrádkáři psali.

Jak se bráníte slimákům v zahradě vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
89 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články