Dokonale čistá toaleta bez chemie: Postačí kuchyňské suroviny, špínu vyžerou už během pár minut

Existuje asi jen málo lidí, kteří rádi uklízí WC, je to ovšem nutná činnost. Málokdo také dosahuje skutečně uspokojivé čistoty, a to přes veškerou možnou snahu.

Tento prášek stačí spláchnout do záchodu i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Kompletně čistá koupelna je cílem každého domova z poměrně logických důvodů. Provádíme v ní očistu těla, jde tedy o základ pro zdraví celé rodiny. Proto pečlivě drhneme, sypeme a naléváme saponáty. Neustále ovšem tyto prostředky také vdechujeme, což může způsobit i alergické reakce a problémy, jimž jsme se čištěním chtěli právě vyhnout. Výrobci se předhání v síle a účinku, což se ovšem odráží i na obsažených látkách.

Proč se vyhnout chemii

Podle webu SuperBath mají fosfáty a chemie na chlórové bázi mají potenciálně škodlivé účinky. Nota bene v případě, že se jim pravidelně vystavujete po celé měsíce nebo roky. To se může projevit hlavně u dětí (jsou o hodně citlivější), starých lidí nebo chronicky nemocných. Ostatně za hodně chronických chorob mohou nést vinu právě tyto prostředky. Proto se nezřídka vyplatí zkusit vyčistit koupelnu zcela základními věcmi, které jsou prakticky v každé kuchyni.

Odstranění vodního kamene v koupelně

Čištění koupelny je hračka, chce to jen saponát s octem

Jak seřídit toaletu, abyste při splachování použili méně vody iZdroj fotografie: Depositphotos
Toaletní mísu můžete vyčistit také směsí octa, čajového oleje a jedlou sodou.

Kouzlo nejen jedlé sody

A začít můžete toaletou? Vezměte si k ruce jedlou sodu. Špinavý povrch jí posypte a nakapejte na ni trochu citronové šťávy. Směs rozetřete a nechte několik hodin působit. Pak už stačí jen kartáček a opláchnutí vodou, jak radí magazín TheSpruce.

Toaletní mísu můžete vyčistit také směsí octa, čajového oleje a jedlou sodou. Na půl sklenice sody použijte půl sklenice octa a 10 kapek oleje. Jejich reakcí má vzniknout pěna. Jen co dobublá, jednoduše vše omyjte vodou. A pro ještě lepší účinek můžete přidat i lžíci soli, jak Chalupáři-Zahrádkáři také informovali.

Dejte sbohem plísním v koupelně, rychle je odstraní obyčejný prací gel

Dejte sbohem plísním v koupelně, rychle je odstraní prací gel

Na kvalitní úklid WC není potřeba předražená chemie. Kombinací jednoduchých domácích surovin dosáhnete téhož. iZdroj fotografie: Freepik
Na kvalitní úklid WC není potřeba předražená chemie. Kombinací jednoduchých domácích surovin dosáhnete téhož.

Doslova kouzelným čističem je i borax používaný na tkaniny. V kombinaci s citronovou šťávou nahradí i prací prostředky. Směs nalijte na keramické povrchy, nechte asi hodinu působit a opláchněte. Mnozí si pochvalují také „hotelový“ trik zahrnující lžičku pracího prášku, lžíci soli a 3 lžíce octa. Všechno promíchejte a vznikne homogenní roztok. Lze použít na vnitřek toalety, prkénko i umyvadlo, poradí si s usazeninami i vodním kamenem.

Jak svou toaletu čistíte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
61 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články