Proč babičky zamrazovaly smetanu či mléko: Primitivní finta řešila zásadní problém

Mléko i smetanu lze bez potíží zamrazit – má to ale svá pravidla. Vyřešíte tak zároveň i problém jejich trvanlivosti.

Pro zmrazení je ideální domácí smetana s vysokým obsahem tuku. i Zdroj fotografie: Dobromila / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Naše babičky mnohdy mrazily doslova vše, co jim přišlo pod ruku – včetně smetany a mléka. Tento primitivní trik nejenže pomohl prodloužit životnost mléčných výrobků podléhajících rychlé zkáze, ale také vyřešil klíčové problémy v dobách nedostatku a nepředvídatelného zásobování.

Jak mrazit smetanu

Pro zmrazení je ideální domácí smetana s vysokým obsahem tuku. Pokud však babičky používaly smetanu koupenou v obchodě, často ji před zmrazením lehce našlehaly, aby zachovaly její konzistenci. Tím zabránily tomu, aby se smetana při rozmrazování oddělila, což je u nízkotučných výrobků častý problém. Smetana se také mrazila v tenkých vrstvách, aby se proces urychlil a zajistilo se, že se rychle vytvoří ledové krystalky, které zachovají její vlastnosti.

Jak mrazit mléko

Mrazení mléka bylo kvůli obsahu vody poněkud složitější. Babičky často nalévaly mléko do plastových nádob, přičemž nahoře nechávaly prostor, aby se při mrznutí mohlo rozpínat (což radí i web FoodNetwork). Některé ho zmrazovaly v původní plastové lahvi, jiné ho raději rozdělily na menší porce a mrazily ve vaničkách na led. Tyto kostky mléka se hodily k přidávání do kávy, čaje nebo koktejlů.

Česnek oloupete už za 10 sekund, pomůže obyčejná nádoba s víkem

Česnek vydrží čerstvý klidně celý rok, stačí ho zamrazit

iZdroj fotografie: Depositphotos
Pro zmrazení je ideální domácí smetana s vysokým obsahem tuku.

Mrazit ale i máslo

Máslo se zmrazovalo obzvlášť snadno. Nesolené vydrželo asi měsíc, ale solené i téměř rok. „Moje babička máslo vždy pevně zabalila, aby neabsorbovalo pachy z jiných zmrazených potravin, a v případě potřeby ho jednoduše nechala rozmrazit při pokojové teplotě,“ říká paní Hanka N. z Protivína.

Jak vyřešit oddělování tuků

Babičky měly v rukávu několik triků, jak tento problém vyřešit. Po rozmrazení mlékem silně zatřepaly, aby se tuk opět vmísil do tekutiny, nebo na něj dokonce použily mixér, aby opět získalo hladkou strukturu. I když se mléko nikdy nevrátilo do původního stavu, bylo stále dokonale vhodné k vaření nebo pečení.

Jahody, maliny i borůvky vydrží klidně až 12 měsíců, chce je jen správně zamrazit

Vložení obyčejné křídy do lednice může být účinným způsobem, jak absorbovat nežádoucí pachy. A to zcela bez chemie. iZdroj fotografie: Depositphotos
Babičky si odedávna předávaly důmyslné metody uchovávání potravin, včetně jednoduchého, ale účinného zmrazování smetany a mléka.

Mražené kostky mléka však můžete využít i jen tak. Jsou například skvělým doplňkem koktejlů. Nápoj zchladí, aniž by ho zředily, a zároveň mu dodají krémovou chuť a výživné látky. „Mražené kostky mléka lze také vhodit do kávy nebo čaje. Nápoj ochladí a zároveň mu dodají krémovou chuť. Dělám to, když si chci kafe rychle zchladit, ale nechci jeho chuť ředit vodou,“ píše čtenářka Jarka K. z Hané. A do zásoby můžete zamrazit třeba i cuketu, jak už Chalupáři-Zahrádkáři radili.

Jaké zkušenosti máte se zamrazováním mléčných výrobků vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
73 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články