Přírodní čistička vzduchu: Zelenec efektivně čistí vzduch a vyžaduje za to jen minimální péči

Zelenec nejenže dodá vašemu interiéru nádech přírody, ale slouží také jako vysoce účinná přírodní čistička vzduchu.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Věděli jste, že tato odolná rostlina pohlcuje díky svému jedinečnému metabolismu škodlivé chemické látky a znečišťující prvky ze vzduchu? Máme na mysli například benzen, formaldehyd a oxid uhelnatý. Pomáhá tak vytvářet zdravější vnitřní prostředí s minimální péčí. Ať už jste zkušení rodiče rostlin nebo začátečníci, tento zelený klenot s nízkými nároky na péči byste si domů podle rady z webu PerryWood jednoduše měli pořídit.

Schopnosti zelence čistit vzduch

Působivá schopnost této rostlinky vyčistit vzduch v místnosti z něj dělá víc než jen hezký doplněk interiéru. Eliminovat dokáže tyto škodliviny:

  • Formaldehyd: Nachází se například v nábytku, izolaci a čisticích prostředcích, je při dlouhodobém vdechování škodlivý.
  • Benzen: Uvolňuje se z barev, plastů a syntetických vláken a je další látkou znečišťující ovzduší, která může mít negativní vliv na zdraví.
  • Xylen a toluen: Tyto látky jsou často obsaženy v rozpouštědlech a našemu zdraví také právě neprospívají.
  • Čpavek, který se používá v čisticích prostředcích pro domácnost a hnojivech, může způsobit podráždění kůže, očí a dýchacích cest.

Tím, že zelenec absorbuje tyto škodlivé látky prostřednictvím svých listů, pomáhá detoxikovat vzduch, díky čemuž se váš domov pomalu stává bezpečnějším a příjemnějším místem k životu, jak konstatují odborníci ze stránek HealthLine. Skvěle se hodí zejména do ložnice, obývacího pokoje a kanceláře.

Chlorophytum comosum, známý také jako zelenec, je mezi milovníky pokojových rostlin oblíbený nejen pro svůj vzhled. iZdroj fotografie: Freepik
Chlorophytum comosum, známý také jako zelenec, je mezi milovníky pokojových rostlin oblíbený nejen pro svůj vzhled.

Jak pěstovat zelenec

Jednou z mnoha výhod této oblíbené pokojovky je její přizpůsobivost různým světelným podmínkám. Ať už máte světlou místnost nebo tmavší kout, této rostlině se tu bude určitě dařit. Pro optimální růst je však přece jen třeba mít na paměti několik tipů.

  • Zelenec dává přednost nepřímému slunečnímu světlu. Vyvarujte se naopak jeho umístění na silně osluněné parapety (zejména ty jižní).
  • Během vegetačního období (jaro a léto) obvykle stačí zalévat dvakrát týdně. V zimě můžete zálivku omezit na jednou týdně nebo dokonce méně, v závislosti na vlhkosti vzduchu.
  • Důležitou radou pro zalévání je nepřehánět to. Chlorophytum má hlízovité kořeny, které uchovávají vodu, takže přežije i občasné sucho. Pokud si nejste jisti, zda zalévat, je lepší nechat rostlinu mírně vyschnout než ji nadměrně zalévat.
3 rostliny, které pomáhají odstraňovat prach iZdroj fotografie: Pixabay
Zelenec je velmi nenáročnou pokojovou rostlinou. Ke své spokojenosti toho příliš nepotřebuje a jako bonus čistí vzduch. Na obrázku je varianta Green Orange.

Pokud si všimnete, že kořeny rostliny začínají přetlačovat květináč, nebo pokud se vám zdá, že je rostlina pro svůj současný obal příliš velká, opatrně ji přesaďte do o něco většího květináče. Nezapomeňte použít dobře propustnou zeminu. Pokud tohle všechno dodržíte, uvidíte, že u vás bude tento krasavec skvěle prosperovat. A podobně nenáročný je podle zkušeností redakce Chalupáři-Zahrádkáři i zamiokulkas.

Jaké pokojovky doma pěstujete vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
124 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články