Geniální trik školních kuchařek: Pánve budou zářit jako nové, chce to solný roztok

Většina dostupných odmašťovacích prostředků obsahuje agresivní chemii. Pokud se jim chcete vyhnout, připravte si vlastní odmašťovač za pár korun.

Kávová sedlina a olej jsou často příčinou ucpaného dřezu a obtížného čištění. Najděte jim proto jiné místo pro likvidaci. i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Mastnota se velmi špatně odstraňuje, především kolem varné desky nebo v troubě. Ale výjimkou nejsou ani pánve a hrnce, na které se dokáže doslova napéct. Běžné prostředky na ni často nestačí – není však třeba hned sahat po chemii. Pomohou i domácí ingredience.

Jak vyrobit domácí odmašťovač

V nádobě smíchejte šťávu z pěti citronů a přidejte 2 polévkové lžíce soli. Dále přidejte 2 šálky mycího prostředku na nádobí nebo tekuté marseillské mýdlo. Na závěr přimíchejte šálek domácího alkoholu a vše dobře rozmíchejte. Roztok nalijte do lahvičky s rozprašovačem a můžete začít s čištěním.

Jak odmašťovač používat

Tento odmašťovač má všestranné využití, jak konstatuje web Regina. Kromě toho, že rychle odstraňuje mastnotu, zároveň povrchy dezinfikuje. Proto ho můžete používat i na čištění koupelny, toalety a podlah. Je také výborný na čištění oken a skleněných povrchů, kterým dodává lesk.

Lze ho tedy používat prakticky při každém základním úklidu. Skvěle působí i na pánve. Stačí ho na ně nastříkat a nechat 10 minut odpočinou. Poté by měly jít veškeré nečistoty hladce vydrhnout hrubou stranou houbičky.

I ten nejšpinavější plech bude zářit novotou, stačí použít obyčejnou minci

Čištění plechu je hračka, stačí k tomu použít tabletu do myčky

Připálená mastnota na pánvích už nebude problém, poradí si s ní ocet i pasta iZdroj fotografie: Pixabay
Připálená mastnota na pánvích už nebude problém, poradí si s ní sůl.

Něco málo o přísadách

Základním stavebním kamenem tohoto prostředku je sůl. Poradí si s mastnotou i vodním kamenem. Jde také o přírodní dezinfekci a čištěným povrchům dodává lesk. Citronová šťáva má podobné účinky jako bílý ocet, jak potvrzuje i WebstaurantStore. Je to přírodní dezinfekce, odstraňuje skvrny a v přípravku funguje i jako příjemný deodorant a osvěžovač vzduchu.

A abychom nezapomněli – vysokoprocentní alkohol je také mimořádně účinným dezinfekčním prostředkem. Odmašťuje a odstraňuje i odolné skvrny. Dobře se uplatní při čištění povrchů, které by mohly být citlivé na použití chemie (na mysli máme například zrcadla, dlaždice, plasty, nerezovou ocel, ale i různé tkaniny). Vzhledem k tomu, že alkohol je hořlavina, používejte odmašťovač vždy v dobře větrané místnosti a nedávejte ho do blízkosti otevřeného ohně.

Absolutní likvidátor nečistot a mastnoty z digestoře. Roky stará mřížka bude opět zářit novotou

Vyrobte si levný a ekologický přípravek, který si poradí i s odolnou mastnotou. Povrchy zároveň dezinfikuje a dodává jim lesk. iZdroj fotografie: Depositphotos
Vyrobte si levný a ekologický přípravek, který si poradí i s odolnou mastnotou. Povrchy zároveň dezinfikuje a dodává jim lesk.

Extra postup pro odolnou mastnotu

Pokud čistíte skutečně velmi mastné povrchy, nechte postřik alespoň hodinu působit. Vše, co jde, je také dobré předem odmočit v horké jarové vodě – platí to třeba pro mřížky z digestoře a grilu (na ty vám také skvěle pomůže jedlá soda, kterou už Chalupáři-Zahrádkáři vyzkoušeli za vás) a mastné pečicí plechy. Ušetříte si tak spoustu drhnutí.

Jak s odolnou mastnotou v kuchyni bojujete vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
126 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články