Prádlo uschne už za 30 minut i bez sušičky, zařídí to obyčejný trik s ručníkem

Ať už bydlíte v malém prostoru nebo jen chcete ušetřit energii, seznamte se s trikem, který vám pomůže usušit oblečení za pouhých 30 minut.

Kuchyňské utěrky na sobě mohou nést množství neodstranitelných skvrn. Vyčistěte je jednoduše s pomocí mikrovlnné trouby. i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Zajímalo vás někdy, proč vlastně vaše oblečení obvykle schne tak dlouho? I po odstřeďovacím cyklu v pračce si totiž tkanina díky svým vláknům drží vlhkost. A přírodní materiály, jako je kupříkladu bavlna, mají tendenci zadržovat více vody než ty syntetické, což znamená, že jejich sušení trvá déle. Ve většině případů může sušení prádla na vzduchu trvat několik hodin až celý den, a to zejména v prostředí bez řádného větrání nebo tepla.

Jednoduchý trik s ručníkem pro rychlejší sušení

K urychlení sušení nepotřebujete žádné luxusní sušičky ani ohřívače – stačí velký savý ručník. Nebo ještě lépe dva. Nejlepší jsou měkké, nadýchané ručníky z froté nebo mikrovlákna, protože mají vyšší absorpční schopnost, jak radí web TheMirror. Pokud sušíte něco malého, například tričko, postačí vám jeden. Na kalhoty nebo bundy však budete možná potřebovat dva.

Někteří lidé vkládají do zásobníku na prací prášek

Do pračky vhoďte popel, oblečení pak bude zářit jako nové

Barevná trika iZdroj fotografie: Piqsels
K urychlení sušení nepotřebujete žádné luxusní sušičky ani ohřívače – stačí velký savý ručník.

Najděte si rovný povrch, například stůl, pracovní desku nebo dokonce podlahu a položte na ni ručník. Poté vezměte vlhký kus oděvu, který chcete sušit, a rozprostřete jej naplocho na ručník. A pak už jen opatrně srolujte ručník a oděv k sobě jako ruličku. Cílem je stlačit látku mezi vrstvami ručníku tak, aby ručník maximálně absorboval vlhkost z oděvu.

Rozbalte ručník a pověste ho

Po několika minutách sušení ručník rozviňte a oděv vyjměte. Jak se píše na stránkách LifeHacker – už teď si určitě všimnete, že tkanina je již výrazně sušší (u kalhot nebo bund bude nejspíš třeba celý postup zopakovat s ještě jedním ručníkem). Nakonec oděv pověste v blízkosti zdroje proudění vzduchu nebo tepla, abyste urychlili zbývající dobu sušení.

Co znamenají jednotlivé symboly a značky na štítcích oblečení? Přehledná dešifrace

Rychlé sušení prádla může být náročné, zejména když nemáte čas nebo přístup k sušičce. Můžete si to však usnadnit trikem. iZdroj fotografie: Freepik
Rychlé sušení prádla může být náročné, zejména když nemáte čas nebo přístup k sušičce. Můžete si to však usnadnit trikem.

TIP: Pokud používáte věšák, dejte pozor na to, jak na něj oblečení dáváte. Menší a lehčí oděvy můžete zavěsit doprostřed a jakmile uschnou, seberte je a nechte doschnout i zbývající kousky. Uvidíte, že to bude vážně bleskovka.

Jaké jsou vaše osvědčené tipy pro sušení prádla?

Diskuze Vstoupit do diskuze
68 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články