Taktika zkušených houbařů: Rostou nejen v lese, nejvíce jich najdete po dešti

Zkušení houbaři vědí, že úspěch nespočívá jen ve znalosti správných míst v lese, ale také v pochopení jemných zákonitostí přírody.

Jakmile na zahradě vyroste hřib královský, je to problém. Sebrat se nesmí i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Déšť je nejlepším přítelem houbařů. Ti zkušení vědí, že dny následující po vydatných deštích jsou nejvhodnější dobou k lovu. Po dešti je půda vlhká a tato vlhkost je rozhodující pro to, aby se objevily plodnice. Houby však nevyraší okamžitě. Většina druhů potřebuje několik dní – obvykle 2-3 – po větším dešti. Načasování sběru je proto velmi důležité.

Hledání hub mimo les

Navzdory všeobecnému přesvědčení nerostou houby pouze v hustých lesích. Lesy jsou pro ně sice nejlepším místem, ale mnoho druhů lze najít i na otevřených loukách, v parcích nebo dokonce u silnic. Osvědčené je kupříkladu hledání hřibů na okrajích lesů nebo sběr pýchavek a žampionů na loukách a travnatých polích, jak píše web ModernForager.

Myslivec radí, jak správně sbírat houby. Prozradil, zda je lepší je krájet nebo trhat

Zkušený houbař radí, jak nasbírat co nejvíce hub: Na koš plný hub je největší šance hlavně ráno iZdroj fotografie: Unsplash
Na koš plný hub je největší šance hlavně ráno.

Porozumění houbové symbióze: Partnerství se stromy

Houby často rostou v symbióze se stromy, což je partnerství známé jako mykorhiza. Zkušení lovci hub se naučili tento vztah využívat ve svůj prospěch. Každý druh houby má totiž tendenci upřednostňovat určité stromy nebo lesní prostředí.

  • Hřib jedlý (Boletus edulis) často roste pod smrky a borovicemi.
  • Lišky (Cantharellus cibarius) milují společnost dubů a buků, často se ukrývají v mechu.
  • Pod břízami se často vyskytují kozáci (Leccinum scabrum).

Znalost toho, které houby rostou v blízkosti konkrétních stromů, je pro sběrače nezbytnou taktikou. Jakmile najdete shluk příznivých stromů, zvýšíte podle odborníků ze stránek Expats své šance na úspěch. Zapamatování nebo označení těchto míst může vést k budoucím plodným sběračským výpravám, protože houby mají tendenci vyrůstat rok co rok na stejných místech.

Podrobný návod pro amatéry, jak pěstovat hlívu ve sklepě

Do lesa už nemusíte, houby si můžete vypěstovat i na vlastní zahradě

Houby - bedla jedlá iZdroj fotografie: Pexels
Sběr hub je řemeslo, které se zdokonaluje praxí a pozorováním. Nikdy však není na škodu naučit se něco od těch nejzkušenějších.

Sbírání v místech s nerovným povrchem nebo v přirozených prohlubních, kde se hromadí vlhkost, zvyšuje vaše šance. Houby mají totiž nejraději místa, kde se udržuje vlhkost a která jsou do jisté míry chráněna před větrem. Kdo si při hledání trochu zasportuje, ten neprohloupí,“ radí houbař Michal K. z Lovosic. A houby si můžete vypěstovat i na vlastní zahradě. Zkuste třeba naočkovat kmen nebo starý pařez hlívou ústřičnou, jak už Chalupáři-Zahrádkáři radili.

Jaké jsou vaše osvědčené triky při výpravě do lesa?

Diskuze Vstoupit do diskuze
118 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články