Proměňte půdu ve skleníku v superpůdu: Hrst hořčičného prášku a půda bude úrodná jak po tuně hnoje

Pravidelná údržba skleníku, zejména na podzim, je nezbytná pro přípravu půdy na další vegetační období. Myslete hlavně na hnojení.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Hořčičná semínka, ze kterých se hořčičný prášek vyrábí, představují doslova výživové siláky. Jsou totiž bohatá na základní živiny, které mohou prospět jak lidskému zdraví, tak úrodnosti půdy (informoval o tom web PotatoesInCanada). Pro váš skleník jsou prospěšná hned z několika důvodů.

Proč hnojit hořčičným práškem

Hořčičná semínka obsahují přibližně 25 % bílkovin, které jsou bohatým zdrojem dusíku, nezbytného prvku pro růst rostlin. Ty doplňuje přibližně 28-36 % tuků, které přispívá k vitalitě půdy. A jako bonus v nich najdete i vlákninu, jež po přidání do půdy zlepšuje její strukturu a provzdušnění. A to stále ještě není vše. Ocenit je třeba i:

  • Minerální látky, zejména vápník, hořčík, fosfor a draslík – prvky, které zvyšují úrodnost půdy a růst rostlin.
  • Antimikrobiální vlastnosti: Hořčičná semena obsahují přírodní sloučeniny, jako jsou glukosinoláty, které potlačují škůdce, houby a škodlivé bakterie v půdě.

Síla hořčičného prášku v půdě

Hořčičný prášek není jen kořením do kuchyně, je to univerzální a účinné řešení pro hospodaření s půdou ve skleníku. Při aplikaci do půdy působí hořčičný prášek jako hnojivo i dezinfekční prostředek. Oživuje vyčerpanou půdu, bojuje proti škodlivým patogenům a zlepšuje růst plodin tím, že přispívá základními živinami. Pojďme prozkoumat praktické způsoby, jak můžete hořčičný prášek ve skleníku použít.

Hnůj je dávno pasé, hravě ho nahradí rýže s obyčejnou kurkumou

Hnůj je dávno pasé, hravě ho nahradí rýže s kurkumou

Hořčičná semínka obsahují přibližně 25 % bílkovin, které jsou bohatým zdrojem dusíku, nezbytného prvku pro růst rostlin. iZdroj fotografie: Freepik
Hořčičná semínka obsahují přibližně 25 % bílkovin, které jsou bohatým zdrojem dusíku, nezbytného prvku pro růst rostlin.

Zlepšení úrodnosti půdy díky hořčici

Hořčičný prášek je bohatý na organické sloučeniny, které se v půdě rozkládají a uvolňují základní živiny, zejména dusík. Ten je klíčovým prvkem pro růst rostlin – podporuje svěží, zelené listy a silný vývoj stonků. Když se tedy hořčičný prášek přimíchá do půdy, zvyšuje obsah humusu, což vede k lepšímu zadržování živin a absorpci vody.

Jak připravit záhony pro efektivní letní pěstování okurek

Kam se hrabe hnůj, zelené hnojení vyživí půdu a všechny rostliny donutí k růstu

Vyzkoušejte tento osvědčený způsob, jak ochránit sazenice před škůdci a nemocemi. Po této zálivce nakopnete jejich růst. iZdroj fotografie: Depositphotos
Skleníky jsou vynikajícím způsobem celoročního pěstování rostlin, ale po několika cyklech výsadby může být půda uvnitř vyčerpaná.

Jeho použití je snadné – jednoduše smíchejte 2 kg hořčičného prášku s 2 kg dolomitického vápna (zdroj hořčíku a vápníku) a 1 litrem jemně mletých vaječných skořápek, jak radí web Veltorf. Tato směs zajistí, že půda dostane všechny důležité živiny, které potřebuje. Pak už je zeminu ve skleníku poprašte souvislou vrstvou a po několika dnech toto nové hnojivo zapracujte. Uvidíte, že budete úrodou během příštího roku příjemně překvapeni. A nezapomeňte ani na dezinfekci – jak na ni už Chalupáři-Zahrádkáři také radili.

Jak se o svůj skleník staráte na podzim vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
98 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články