Jak v bytě udržet co nejvíce tepla: Skvělým pomocníkem jsou závěsy, topení by neměl stát v cestě žádný nábytek

Existují chytré způsoby, jak udržet teplo v bytě a co nejlépe využít svůj topný systém. Pokud si je osvojíte, ušetříte.

i Zdroj fotografie: Envato Elements
                   

Optimalizací proudění vzduchu, zajištěním efektivního fungování radiátorů a strategickými úpravami prostoru můžete zůstat v teple a pohodlí po celou zimu. Ale než se ponoříme do konkrétních tipů, je důležité pochopit, jak se teplo v místnosti chová.

Co byste měli vědět o teple

Pokud máte tradiční radiátory, jistě jste si všimli, že nerozvádějí teplo rovnoměrně po celém prostoru, jak upozorňuje web ProŽeny. Nejteplejší vzduch stoupá ke stropu, uprostřed místnosti je teplota nižší a nejchladnější vzduch se usazuje na úrovni podlahy. A právě s tím je třeba něco udělat.

Využijte závěsy ve svůj prospěch

Závěsy nejsou jen dekorativní, ale hrají klíčovou roli při udržování tepla. Dokážou totiž fungovat jako bariéra mezi studeným okenním sklem a místností, čímž se výrazně sníží tepelné ztráty. Je však nezbytné, aby tyto závěsy měly správnou délku. Pokud budou přesahovat přes radiátor, pak jednoduše zadrží teplo mezi oknem a jimi a zabrání jeho pronikání do místnosti.

Mandarinková kůra na topení pomůže v domácnosti. Pohlcuje pachy, skvělé účinky má i na zdraví

Správné vyčištění radiátoru je důležité pro zajištění efektivního topení. Postarejte se proto, abyste na žádnou důležitou část určitě nezapomněli. iZdroj fotografie: Pixabay
Správné vyčištění radiátoru je důležité pro zajištění efektivního topení. Postarejte se proto, abyste na žádnou důležitou část určitě nezapomněli.

Během dne je však využívejte co nejméně. Nezapomeňte na to, že sluneční paprsky mohou zahřát váš domov opravdu perfektně, aniž by vás to stálo jedinou korunu, radí magazín iReceptář. Jakmile však slunce zapadne, závěsy zase pečlivě zatáhněte, abyste místnost izolovali a udrželi teplo vytvořené během dne.

Umístění nábytku: Uvolněte cestu teplu.

Jednou z nejčastějších chyb, kterých se lidé dopouštějí, je umístění nábytku přímo před radiátory, což brání efektivní cirkulaci tepla. Proto chcete-li maximalizovat účinnost svého topného systému, ujistěte se, že je kolem radiátorů dostatek prostoru pro volný pohyb tepla. „Pokud nemůžete zcela přemístit velký kus nábytku, zkuste jej alespoň odsunout o několik centimetrů od radiátoru, abyste umožnili proudění vzduchu. I malá mezera může znamenat znatelný rozdíl v prohřátí místnosti,“ radí expert Martin K. z Broumova.

Jak zařídit, aby topení hřálo co nejlépe za menší peníze: Triviální techniky přinesou do domova více tepla

S klesajícími teplotami a rostoucími náklady na energie může být udržení tepla v bytě, aniž by to stálo peníze, náročné. iZdroj fotografie: Depositphotos
S klesajícími teplotami a rostoucími náklady na energie může být udržení tepla v bytě, aniž by to stálo peníze, náročné.

Dejte pozor i na odvzdušnění

Pokud vaše radiátory netopí správně, může to být způsobeno vzduchem, který v jejich útrobách uvízl. To je pravděpodobné zejména na začátku topné sezóny. Tento vzduch pak brání cirkulaci teplé vody a výsledkem je studený a neúčinný radiátor, který vás rozhodně nezahřeje. To, že k tomu dochází, obvykle poznáte podle bublavých nebo sykavých zvuků vycházejících z radiátoru nebo podle toho, že jedna jeho část bude chladnější. Pokud však radiátory odvzdušníte, pak se vše vrátí do rovnováhy a zimy se už nebudete muset bát.

Jak regulujete teplotu u sebe doma vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
142 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články