Jak správně zazimovat růže: Není to jen o řezu, důležité je i mulčování

Mnoho lidí nechává růže na zimu prostě jen tak. Maximálně je trochu zastřihne – to však k jejich úspěšnému přezimování ani zdaleka nestačí.

i Zdroj fotografie: Envato Elements
                   

Aby vaše růže bez potíží přežily zimu a v létě vám opět krásně vykvetly, musíte se o ně správně postarat. Důležitá je každá maličkost a pokud budete opravdu důslední, získáte v létě z mnohem více květů než kdy dřív.

Řez a úklid záhonu

Řez je pravděpodobně nejdůležitějším krokem při přípravě růží na zimu. Je však důležité mít na paměti, že by se nemělo jednat o nijak náročné prořezávání. Místo toho se zaměřte na selektivní prořezávání a čištění, aby byly rostliny připraveny na období zimního klidu,“ radí čtenářka Mirka N. z Prachatic.

Chcete ochránit své jabloně před škůdci a chorobami? Přišel ten pravý čas pro podzimní postřik

Pokud chcete, aby vaše růže přežily zimu doslova bez ztráty kytičky, musíte se o ně správně postarat – je to snadné. iZdroj fotografie: Pixabay
Pokud chcete, aby vaše růže přežily zimu doslova bez ztráty kytičky, musíte se o ně správně postarat – je to snadné.
  • Odstraňte vybledlé květy a listy: Odstraňte vybledlé nebo nemocné květy a žloutnoucí listy. Pokud je na rostlině ponecháte, mohou být přes zimu zdrojem chorob.
  • Zastřihněte stonky a větve: Zhodnoťte trsy a větve růžových keřů. Zastřihněte je na přijatelnou výšku, obvykle 18 až 24 cm, v závislosti na klimatických podmínkách vaší oblasti, jak radí web Garlo.
  • Stříhejte pod úhlem: Čisté řezy provádějte v mírném úhlu nad pupenem směřujícím ven. Tento úhel podporuje stékání vody z řezu, místo aby se na něm hromadila, a snižuje tak riziko onemocnění.
  • Odstraňte opadané zbytky: Odstraňte všechny spadané listy, okvětní lístky a zbytky kolem základny rostlin. Mohou být zdrojem chorob a útočištěm pro přezimující škůdce, jak potvrzuje web Agro-Breza.

15 rostlin, které se vyplatí pěstovat ještě teď na podzim. Budete ohromeni bohatou úrodou

Aby vaše růže přečkaly zimu v co nejlepším stavu, musíte se o ně především správně postarat – budou chtít hnojení i prořezávání. iZdroj fotografie: Depositphotos
Aby vaše růže přečkaly zimu v co nejlepším stavu, musíte se o ně především správně postarat – budou chtít hnojení i prořezávání.

Zimní ochrana růží před mrazem

Jakmile jsou vaše růže řádně zastřižené a připravené, měli byste zvážit zajištění další ochrany. To je podle mě zcela nezbytné. Můžete použít mulč nebo rostliny zabalit do pytloviny, abyste je ochránili před prudkými zimními větry a výkyvy teplot. Nezapomeňte tyto ochranné materiály pevně ukotvit, aby je během zimních bouří neodnesl vítr. A pokud si chcete na podzim nechat nové růže zakořenit, použijte banán – návod jsme na magazínu Chalupáři-Zahrádkáři zveřejnili na jaře.

Jak se o kondici svých růží staráte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
138 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články