Malá bílá vajíčka odstraňte ze zahrady: Jde o dílo slimáků, mráz je přes zimu nezničí

Přímým zásahem do záhonů můžete na jaře výrazně snížit populaci slimáků na zahradě. Zbavíte se tak totiž jejich vajíček.

i Zdroj fotografie: Yuvalif / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Vajíčka slimáků jsou malá, průsvitná a obvykle se nacházejí ve shlucích. Mají obvykle průměr asi 3 mm, takže je snadno přehlédnete, pokud jim nevěnujete pozornost, jak píše web Almanac. Kvůli své velikosti a tvaru jsou často zaměňována za perlit nebo drobné granule hnojiva, ale na rozdíl od těchto materiálů mají výrazný gelový vzhled.

Kde najít vajíčky slimáků

Slimáci obvykle kladou vajíčka na chladná a vlhká místa, například pod kameny, do hrudek půdy nebo do zastíněných zahradních záhonů. Na podzim pak vyhledávají jako bonus i chráněná místa (zejména ta v závětří), aby zajistili přežití svých potomků přes zimu. „Tato vajíčka můžete najít třeba v listí, pod kameny a v hromadách kompostu,“ radí zahradnice Zdena N. z Hradce Králové.

Chytří zahradníci mají vždy po ruce noviny: Fungují jako past na slimáky, regulují plevel a pomáhají při klíčení semen

Slimáci jsou známí škůdci, kteří s ohromující rychlostí požírají rostliny. Pokud se před nimi chcete uchránit, musíte začít včas. iZdroj fotografie: Depositphotos
Slimáci jsou známí škůdci, kteří s ohromující rychlostí požírají rostliny. Pokud se před nimi chcete uchránit, musíte začít včas.

Proč byste neměli čekat na zimní mrazy?

Jednou z častých mylných představ je podle stránek GardenersWorld to, že sis tímhle nechtěným nadělením poradí mráz. Nicméně i když extrémně chladné zimy mohou skutečně některá vajíčka zničit, nikdy to nebudou všechna. Navíc – přiznejme si, že poslední zimy nebyly nic moc. A o to více slimáků se pak každé jaro rozlezlo po zahradě.

Jak odstranit vajíčka slimáků ze zahrady

Nejjednodušší metodou je ruční sběr a likvidace vajíček. Vybavte se rukavicemi a prohledejte záhony, okolí rostlin a také prostor pod nejrůznějšími předměty (kupříkladu pod dřevem a kameny). Po nasbírání vajíčka jednoduše vystavte slunci, které je vysuší, nebo je zlikvidujte v uzavřeném sáčku.

Jak se zbavit všech slimáků

Dejte slimákům sbohem: Odežene je kus mědi, pochytá je droždí a popel

Piliny nikdy nevyhazujte, skvěle vám poslouží proti slimákům iZdroj fotografie: Depositphotos
Aby vám slimáci nelikvidovali úrodu na zahradě, pojistěte se proti nim jedním opravdu jednoduchým způsobem, nebude vás stát skoro nic

Pomůže vám i proces obracení půdy, který vystavuje vajíčka nejrůznějším predátorům (například ptákům) nebo je vysušuje. V chladnějších měsících pak s jejich likvidací může pomoci právě mráz. A zahradu také můžete ošetřit vápnem. To nejenže mění pH půdy, ale působí také jako vysoušedlo. Vápno aplikujte na podzim, než se vajíčka stihnou vylíhnout, a zajistěte, aby se dostalo do všech potenciálních úkrytů. Na jaře pak můžete na záhony rozhodit kávu, která tyhle nepříjemné škůdce také odrazuje, jak už Chalupáři-Zahrádkáři psali.

Jak proti slimákům bojujete na podzim vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
126 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články