V říjnu je potřeba pohnojit rybízové keře: Hrst fosforových a dusíkatých hnojiv zařídí obří bobule v příští sezóně

Abyste skutečně maximalizovali potenciál rybízu a zajistili si bohatou úrodu, musíte mu věnovat správnou péči, a to zejména v podzimním období.

Množení keřů rybízu i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Říjen je rozhodujícím obdobím pro přípravu rybízových keřů na růst v příštím roce a jejich hnojení správnými živinami může mít podle webu Fryd zásadní vliv na produkci těch baculatých a šťavnatých bobulí, které všichni milují.

Proč hnojit rybíz v říjnu?

Říjen je ideálním měsícem pro hnojení rybízových keřů. V tomto období totiž už ukončil svůj plodný cyklus a začíná přesouvat svou energii na vytváření zásob pro zimní klid. Hnojení v této době pomáhá keř posílit a dodává mu základní živiny, které potřebuje k přežití chladu a k podpoře silného růstu na jaře. „Jedním z klíčových aspektů je příprava půdy prostřednictvím hnojiv bohatých na fosfor a dusík, která mohou připravit půdu pro větší a bujnější plody v následujícím roce,“ radí zahradník Michal N. z Tábora.

Příprava půdy aneb úklid

Pro začátek je důležité uklidit oblast kolem základny keře rybízu, tzv. kořenovou zónu, jak radí web NourseFarms. Během vegetačního období se totiž v této zóně hromadí organické látky (spadané listí, odumřelé větve a další zbytky rostlin), které by tu zůstávat neměly. I když se může zdát, že je tento odpad neškodný, ve skutečnosti se v něm mohou nacházet spory hub a škůdci, kteří by mohli rostlině přes zimu uškodit.

Ani v říjnu není ještě pozdě na hnojení jahod. Správně namíchané směsi podle lidové receptury pojistí maximální úrodu v příští sezóně

Aby vám letos rybíz opravdu vydatně zaplodil, nemusíte se spoléhat na hnojiva z obchodu, skvěle si vystačíte s domácím odpadem. iZdroj fotografie: Aby vám letos rybíz opravdu vydatně zaplodil, nemusíte se spoléhat na hnojiva z obchodu, skvěle si vystačíte s domácím odpadem.
Rybíz, známý svými barevnými plody, je více než jen lahůdkou pro chuťové pohárky. Velká úroda však potřebuje to správné hnojení.

Odstraněním organických zbytků snížíte pravděpodobnost výskytu chorob a škůdců a zároveň zajistíte, že se živiny, které aplikujete, dostanou přímo ke kořenům – aniž by je přitom cokoliv a jakkoliv blokovalo. A pak už zbývá jen hnojení – a samozřejmě správný řez, na který nedají Chalupáři-Zahrádkáři dopustit.

Fosfor: Klíč k silným kořenům a zdravým bobulím

Při aplikaci v říjnu pomáhá posilovat a rozšiřovat kořeny rostliny, což jí nejen svým způsobem chrání během drsných zimních měsíců, ale také to vede k lepšímu vstřebávání živin na jaře. „Jedním z nejlepších způsobů, jak dodat fosfor do půdy, je použití superfosfátu, vysoce koncentrovaného hnojiva, které obsahuje až 50 % fosforu. Superfosfát obsahuje také přibližně 6 % síry, která je bonusem pro zlepšení celkového zdraví rostlin. U vzrostlých rybízových keřů aplikujte asi čtyři polévkové lžíce,“ radí pan Michal.

Rostlina cukety

Cukety budou plodit až do října, pomocnou ruku podají obyčejné sirky

Černý rybíz potřebuje péči i na jaře – jedině tak se během léta dočkáte šťavnaté a chutné úrody. Zaměřte se zejména na hnojení. iZdroj fotografie: Depositphotos
Černý rybíz potřebuje péči i na podzim – jedině tak se během léta dočkáte šťavnaté a chutné úrody. Zaměřte se zejména na hnojení

Draslík: Zimní ochrana a odolnost vůči chorobám

Draslík je klíčový pro zlepšení odolnosti keře vůči chladu i chorobám. Mimochodem – jde o jedinou živinu, kterou jsou keře rybízu schopny účinně přijímat i při poklesu teploty půdy pod 10 °C. Bez dostatku draslíku jsou rybízové keře náchylnější k chorobám a nemusí přežít extrémní zimní podmínky.

Chcete-li rybízu dodat potřebný draslík, použijte síran draselný. Kolem základny každého vzrostlého keře rovnoměrně rozprostřete asi dvě polévkové lžíce – to bohatě stačí,“ dodává pan Michal závěrem.

Jaké je vaše tajemství bohatě úrody rybízu?

Diskuze Vstoupit do diskuze
141 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články