Čištění trouby pomocí obyčejné brambory: Proces zrychlí i namočení roštu do horké vody se saponátem

Po mnoha kolech pečení, smažení a grilování se na roštech a povrchu trouby hromadí odolné zbytky a mastnota. Pomůže vám s nimi brambora.

i Zdroj fotografie: Blonder1984 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0
                   

Trik této metody spočívá v přirozené kombinaci škrobu z brambor a trochy přidané soli. Brambory obsahují kyselinu šťavelovou, která ve spojení s abrazivním prostředkem, jako je v tomto případě právě sůl, skvěle rozkládá nečistoty a rozpouští mastnotu. Při tření funguje zrnitá a vlhká struktura brambor jako přírodní drhnutí, které účinně odstraní i ty nejodolnější skvrny bez poškrábání.

Průvodce čištěním roštu trouby bramborou krok za krokem

Aby byl proces čištění ještě účinnější, začněte namočením roštu, radí web TkeKitchn. Použijte dřez, velké umyvadlo nebo třeba vanu, je-li to nutné, a naplňte je horkou vodou. Přidejte několik kapek saponátu a nechte rošt alespoň 15-20 minut odmočit. Tento krok pomůže změkčit nečistoty a opravdu značně vám usnadní práci.

I když představa, že byste měli lézt na střechu s komínovými štětkami kartáči, může být skličující, nezoufejte. Jde to i jinak.

Čištění komínu je hračka, nemusí se ani lézt na střechu: V krbu stačí spálit bramborové slupky

Škrob z brambor a abrazivní struktura soli začnou prakticky okamžitě odbourávat mastnotu iZdroj fotografie: Lionel Allorge / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0
Škrob z brambor a abrazivní struktura soli začnou prakticky okamžitě odbourávat mastnotu.

Mezitím rozkrojte velkou bramboru napůl. Na rozříznutou stranu nasypte podle návodu z webu TheCleaningCollective velké množství hrubé soli. Jednotlivá zrnka budou v kombinaci s bramborovým škrobem působit jako abrazivní prostředek, který vydrhne jakoukoli odolnou špínu (ale přitom nepoškrábe ani ty nejjemnější povrchy).

Rošt vyčistíte za pár minut

S polovinou brambory pokrytou solí začněte drhnout rošt. Škrob z brambor a abrazivní struktura soli začnou prakticky okamžitě odbourávat mastnotu, špínu a připečené zbytky, takže nebudete muset ani příliš tlačit. Pracujte krouživými pohyby a zaměřte se na obzvláště znečištěná místa, podle potřeby přidejte další sůl. Na obzvláště znečištěná místa pak můžete místo drátěnky použít zmačkaný alobal, jak Chalupáři-Zahrádkáři psali už dříve. Budete mít jistotu, že si žádný povrch zaručeně nepoškrábete. V případě potřeby rošt opláchněte a celý postup opakujte.

Babské finty na dokonalé vyčištění nádobí od všech připálenin fungují již po desetiletí

Pokud jde o čištění kuchyňských spotřebičů, trouba patří mezi ty nejnáročnější. Když si však k ruce vezmete syrovou bramboru, uvidíte zázrak. iZdroj fotografie: Freepik
Pokud jde o čištění kuchyňských spotřebičů, trouba patří mezi ty nejnáročnější. Když si však k ruce vezmete syrovou bramboru, uvidíte zázrak.

Jak vyčistit sklo trouby beze šmouh

Bramborový trik funguje stejně dobře i na dvířka trouby. Jednoduše potřete sklo syrovou bramborou, následně ho opláchněte a vyleštěte suchým hadříkem. Zbavíte ho tak veškerých šmouh a zároveň mu dodáte perfektní lesk.

Já syrové brambory používám na rez,“ dodává další tip čtenářka Jitka K. z České Třebové. „Prostě s nimi rezavé skvrny třu tak dlouho, až se pustí a zmizí. Pak už jen čištěné místo dobře osuším, aby se rez nevytvořila znova, a je to. Funguje to třeba na nádobí, nůžky, šrouby – prostě na cokoliv si vzpomenete.“

Naučte se, jak vyjmout z dvířek trouby sklo a vyčistit ji tak ještě o něco jednodušeji

Jak svou troubu běžně čistíte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
135 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články