Spolehlivá a účinná metoda skladování brambor: Přidáním červené řepy vydrží čerstvé o mnoho déle

Brambory jsou univerzální a oblíbenou základní potravinou, ale nesprávné skladování u nich může vést k plísním, klíčení a ztrátě chuti.

Jak skladovat brambory jako profesionál: Překvapivý trik, který je udrží čerstvé a chutné po celé měsíce i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Než začnete se skladováním brambor, věnujte čas jejich přípravě. Po sklizni je nezbytné nechat je několik týdnů „dýchat“ na suchém, tmavém a dobře větraném místě při teplotě 14-16 °C. Tento proces jim umožní odpařit přebytečnou vlhkost a zpevní jejich slupku, takže budou během skladování méně náchylné k otlakům a hnilobě.

Klíčové kroky před uložením brambor

Web Food52 však připomíná, že je nestačí jen tak vysypat na hromadu a po pár týdnech prostě přenést do skladovacího prostoru. I tato fáze má svá pravidla.

  • Brambory uložte do jedné vrstvy, nejlépe do beden nebo dobře odvětraných nádob.
  • Uchovávejte je na stinném místě s dobrým prouděním vzduchu.
  • Nechte je odpočívat 2 až 3 týdny.

Po „vydýchání“ každou bramboru prohlédněte a vyřaďte všechny kusy s řeznými ranami, otlaky nebo známkami onemocnění, protože by mohly během skladování zkazit ostatní.

Jak skladovat zeminu a hnojiva pro rostliny v bytě, aby neztratily na kvalitě

Aby se vašim bramborám vždy perfektně dařilo, musíte se postarat především o jejich výživu. Stačí sáhnout po zahradním odpadu. iZdroj fotografie: Pixabay
Při skladování brambor se mnoho lidí dopouští běžných chyb, které zkracují jejich životnost. Přitom pomůže malý trik.

Kde a jak skladovat brambory

Brambory potřebují chladné, tmavé a vlhké místo s teplotou kolem 5-7 °C. „Vyhněte se místům s kolísajícími teplotami, protože ty mohou vést ke klíčení nebo (a to je podle mě mnohem horší) způsobit, že vám zesládnou. A dejte pozor i na světlo. Jeho vlivem totiž zezelenají a vznikne v nich jedovatý solanin,“ radí zahradník Lukáš K. z Prostějova. Jeho slova potvrzuje web TheKitchn, který pro jejich uložení doporučuje co největší tmu.

Tajemství prevence plísní: Skladujte brambory s červenou řepou

A až budete mít tohle všechno hotové, přidejte ke skladovaným bramborám ještě červenou řepu! Tahle zelenina totiž skvěle pohlcuje přebytečnou vlhkost ve skladovacích prostorách, takže vaše brambory chrání před hnilobou a plísní. A na povrch každé bedny přitom stačí jen 5 nebo 6 větších kusů. I tenhle tip máme od pana Lukáše, který k němu ještě dodává následující:

Čerstvý česnek až do jara: Babiččina zlatá technika skladování, díky které vydrží klidně až půl roku

K bramborám se vyplatí dát plátky citronu: Zamezí hnilobě, ochrání je a vydrží pak klidně celou zimu iZdroj fotografie: Provincial Archives of Alberta / No known copyright restrictions
K bramborám se vyplatí dát řepu: Zamezí hnilobě, ochrání je a vydrží pak klidně celou zimu.

Pokud řepa začne vadnout a krabatět, vyměňte ji. Potom totiž už jako pohlcovač vlhkosti nefunguje a naopak by od ní brambory mohly začít plesnivět. Já to dělám tak jednou za měsíc.“ Hledáte další skladovací tipy? Například u česneku se redakci Chalupáři-Zahrádkáři osvědčily zavařovačky.

Jaké jsou vaše osvědčené tipy pro skladování brambor?

Diskuze Vstoupit do diskuze
120 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články