Vlastnoručně postavená pec na pizzu se stane dominantou zahrady. Stačí využít cement a dřevo

Pokud jste někdy snili o tom, že na svém dvorku vytvoříte něco výjimečného, co nejen obohatí váš život, ale i potěší sousedy, inspirujte se.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Profesionální pec na pizzu je dokonalým symbolem oddanosti milovníka jídla autentické kuchyni. Prostě kdo má rád tuhle italskou pochoutku se vším všudy, ten si ji dřív nebo později pořídí. Nemusí ovšem jít o žádný hotový produkt z obchodů. Zvládnout to lze i zcela vlastními silami, jak ukazuje příběh jednoho šikovného muže z Redditu.

DIY pec na pizzu krok za krokem

Celý postup výstavby byl vlastně docela jednoduchý. Pro začátek stačilo vybudovat nepříliš velkou betonovou základnu. Stačilo pro ni jen vykopat adekvátně hlubokou čtvercovou jámu, tu ohradit dřevem a nakonec zalít betonem. Když vše vytvrdlo, mohlo se pokračovat.

Postavili útulný dřevěný domek na rekordně malé ploše. Má všechno, co je ke spokojenému životu třeba, a to jen na 42 m²

Cesta jednoho muže, který proměnil svou vášeň pro pizzu ve skutečnost, ukazuje, že s odhodláním a trochou vynalézavosti lze dokázat vše. iZdroj fotografie: Pixabay
Cesta jednoho muže, který proměnil svou vášeň pro pizzu ve skutečnost, ukazuje, že s odhodláním a trochou vynalézavosti lze dokázat vše.

Poté přišly na řadu betonové tvárnice. Jsou na sobě naskládány opravdu jako puzzle – pěkně jedna vedle druhé. Otvor vepředu stačí jen tak široký, aby jeho prostřednictvím šlo později pohodlně vkládat dřevo na oheň a následně vybírat vznikající popel.

Hlavní prostor pro kupoli

Když tyto základy zatvrdly, přišla řada na „střechu“. Ta je vyrobena z šamotových cihel, v jejím středu však „trůní“ nefalšovaná pizza kupole. Ta je ještě dokola obestavěna cihlami a nechybí ani dekorativní průčelí, díky kterému je hned jasné, s jakou stavbou máme co do činění.

udírna, dřevo, kamna

Čas postavit si vlastní udírnu: Jde to za pár drobných, poslouží pak celou sezónu

Pizza Oven build

Jak na dokonalou pizzu

Chybět samozřejmě nesmí ani malý komínek – a to je vlastně vše. Když byla pec hotová, nastal čas ji začít používat. A to se vším všudy. Domácí těsto, čerstvé suroviny a vysoký žár pece vytvořily pizzy s autentickou kouřovou chutí, které jinak bývají dostupné jen v profesionálních restauracích. Přátelé a rodina se sešli, aby si pochutnali na čerstvě upečené pizze přímo ze zahrady – a všichni se shodli na tom, že šlo o skutečně jedinečný kulinářský zážitek. A pokud byste si chtěli podobný dopřát i vy, máme pro vás ještě pár šikovných tipů:

  • Použijte mouku s vysokým obsahem lepku, aby bylo těsto vláčnější, jak radí web Glowen.
  • Pec předehřívejte alespoň na hodinu, aby se zahřála rovnoměrně.
  • Oblohu nechte jednoduchou, aby vynikla kůrka.

Co byste si postavili na zahradě vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
105 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články